tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3184
EURO
35,1145
ALTIN
2.295,76
BIST
9.049,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Bipolar ataklarında erotomanik hezeyanlara rastlanabiliyor

Hezeyanlı (sanrılı) bozukluklar grubunda değerlendirilen psikiyatrik bir rahatsızlık olan erotomanide kişi, genellikle kendisinden daha yüksek …

Bipolar ataklarında erotomanik hezeyanlara rastlanabiliyor
26.08.2022 11:36
0
A+
A-

Hezeyanlı (sanrılı) bozukluklar grubunda değerlendirilen psikiyatrik bir rahatsızlık olan erotomanide kişi, genellikle kendisinden daha yüksek konumda ya da daha ulaşılması zor konumda olan bir kişinin kendisi ile aşk yaşadığını düşünüyor. Uzman Klinik Psikolog Cemre Ece Gökpınar Çağlı, bipolar duygudurum bozukluğu, psikotik bozukluk, hezeyanlı bozukluk gibi psikiyatrik tanı almış kişilerde erotomaninin semptom olarak görülme ihtimalinin bulunduğuna dikkat çekti.

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Uzman Klinik Psikolog Cemre Ece Gökpınar Çağlı, psikotik bozukluklar içerisinde yer alan erotomani hastalığına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Hezeyanlı bozukluklar grubunda yer alıyor

Uzman Klinik Psikolog Cemre Ece Gökpınar Çağlı, erotomaninin hezeyanlı (sanrılı) bozukluklar grubunda değerlendirilen psikiyatrik bir rahatsızlık olduğunu söyledi.

Erotomanide kişinin genellikle kendisinden daha yüksek konumda ya da daha ulaşılması zor konumda olan bir kişinin kendisi ile aşk yaşadığı ya da bir ilişki yaşadığı düşüncesi içerisinde olduğunu kaydeden Uzman Klinik Psikolog Cemre Ece Gökpınar Çağlı, “Bu kişi, vakit vakit işyerinde çalıştığı bir kişi, yolda gördüğü bir yabancı ya da ünlü bir kişi olabilmektedir. Bu durum kişi ile tartışılarak çürütülemeyecek ayrıca mantıklı açıklamalar ile ikna edilemeyecek düzeydedir. Kişi bu durumu sistemtatik bir şekilde savunur. Her vakit için bu hezeyanı doğrulayacak açıklamalar bulabilmektedir. Örneğin ‘Yanıma gelmiyor çünkü duyulmasını istemiyor, doğru zamanı bekliyor’ gibi. Vakit vakit kişilerin bu alan haricinde başka belirti göstermemeleri ayrıca işlevselliklerinin bozulmamış olduğu gözlemlenebilir.” diye konuştu.

Bipolar ataklarında rastlanabiliyor

Erotomaninin psikotik bozukluklar içerisinde yer alan bir rahatsızlık olduğunu ifade eden Uzman Klinik Psikolog Cemre Ece Gökpınar Çağlı, “Ancak bipolar duygudurum bozukluklarında ataklar esnasında yine erotomanik hezeyanlara rastlayabiliriz. Örneğin manik epizodda olan bir hasta bir sanatçinin kendisine aşık olduğunu, bir şarkıyı kendisi için yazdığını, bir tv programında sarf ettiği cümlenin aslında kendisine mesaj olduğunun inancı içerisinde olabilmektedir.” dedi.

Bazı kişilik ­bozukluklarında görülebiliyor

Erotomanide risk faktörlerine değinen Uzman Klinik Psikolog Cemre Ece Gökpınar Çağlı, “Halihazırda Bipolar duygudurum bozukluğu, psikotik bozukluk, hezeyanlı bozukluk gibi psikiyatrik tanı almış kişilerde semptom olarak görülme ihtimali mevcuttur. Bazı kişilik bozukluklarında da benzer tablolar gözlemlenebilir.” dedi.

Kişiye özel tedavi protokolü geliştirilmelidir

Erotomaninin tedavi yöntemlerinden bahsedenUzman Klinik Psikolog Cemre Ece Gökpınar Çağlı, “Erotomani psikofarmakoterapi (ilaç tedavisi) ayrıca eş zamanlı ilerlenen psikoterapi süreci ile kontrol altına çoğunlukla alınmaktadır. Kişiye özel tedavi protokolü geliştirilmesi ayrıca tedavi ekibinin multidisipliner tedaviye beraber devam etmesi büyük önem taşımaktadır.” dedi.

Eşlik eden hastalıkta tedavinin seyri değişebilir

Uzman Klinik Psikolog Cemre Ece Gökpınar Çağlı, psikiyatri uzmanının değerlendirmeleri ayrıca gerek görülmesi durumunda kişiye ek tedaviler de uygulanabildiğini ifade ederek “Bu durum erotomaniye eşlik eden başka bir psikiyatrik rahatsızlık olması durumunda örneğin bipolar bozukluk, tedavinin seyri ayrıca yanıtı değişkenlik gösterebilir. Böyle bir durumla kişinin onaylanmaması, aynı zamanda da bu konunun kişi ile tartışılmaması gerekmektedir.” uyarısında bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu