tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4989
EURO
34,5902
ALTIN
2.471,87
BIST
9.571,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Yağmurlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Bilim ve teknolojiyle ‘anında moda’ çağı

Paris’te insan tenine temas ettiğinde kumaşa dönüşen maddeyle tasarlanan elbise, podyuma yarı çıplak gelen Bella Hadid’in üzerine enjekte edildi …

Bilim ve teknolojiyle ‘anında moda’ çağı
03.10.2022 13:51
0
A+
A-

Paris’te insan tenine temas ettiğinde kumaşa dönüşen maddeyle tasarlanan elbise, podyuma yarı çıplak gelen Bella Hadid’in üzerine enjekte edildi. Hadid, bu elbiseyle moda tarihine geçerken kişiye özel kıyafetler, bitkisel deriler, 3 boyutlu numuneler, sanal giyinme deneyimleri gibi teknolojiler önümüzdeki yıllarda giyim sektörünün vazgeçilmezi olacak.

Tasarımlara esneklik sağlıyor

Moda teknoloji ayrıca malzeme biliminin iş birliğinin giderek daha çok sinerji yaratmaya devam ettiğini aktaran Akademisyen-Yazar Ecehan Ersöz, “Dijital dünyada Moda 4.0 bu işbirliği ile tasarımlarda fark yaratmayı sağlıyor. Paris Fashion Week’te Bella Hadid’in spreyle giydirilmesinde de bunu ilginç şekilde gördük. Cilde temas edince buharlaşan ayrıca form alan bir malzeme kullanıldı. Giysi modelin üstünde tasarlanarak şekillendi. Moda, bilim ayrıca teknoloji sinerjisi bu sayede tasarımcıların tasarımlarına esneklik sağlayacak” dedi.

Tasarımcı-müşteri işbirliği artacak

Kimi bunun sadece bir şov olduğunu söylerken kimileri ise bu tarz çalışmaların önümüzdeki yıllarda sıkça karşılaşacağımızı belirtiyor.

İleride bu tekniğin yaygınlaşacağını düşündüğünü belirten Ecehan Ersöz ise “Bu sayede hem tasarımların kişiselleştirilebilirliği artacak, müşteri-tasarımcı işbirliği artacak, ölçü alma işlemi farklı bir boyut kazanacak. Podyumda sprey şekilde makineden çıkan köpüksü malzemenin şekil alabilir özellikte olması tasarımlarda esneklik sağlayacak. Burada teknoloji sayesinde modanın sanat ayrıca estetikle buluşmasında sınırların aşılabileceğini söylemek mümkün” diye konuştu.

Sanal giyinme deneyimi

Peki, teknoloji sürdürülebilir modayı nasıl destekliyor? Ersöz’ün verdiği bilgilere göre öne çıkan uygulamalar şöyle:

3 boyutlu sanal numuneler: Geçmişte ürün numunelerinin tasarım ayrıca alım satım yaşam döngüsünde fiziksel olarak varolması bir zorunluluktu. Bu numuneler hem tasarımcılara hem de perakende satın alma ekiplerine ürünün doğru bir temsilini sağlarken, üretim öncesi son haline karar verilene kadar 20 veya daha fazla numune gerektirebilirdi. Bununla birlikte, 3D teknolojisinin gelişimiyle, sanal numuneler hem tasarım hem de ürün geliştirme aşamalarındaki malzeme ayrıca vakit israfını azaltan dijital bir yöntem oldu.

Alternatif tekstillerin kullanımı: Tekstil ürünlerinin üretiminde kullanılan malzemelerin üretiminde son derece yüksek miktarda su kullanılıyor. Öyle ki bir pamuklu gömleğin yaratılması, bir kişinin 2,5 yılda içtiği kadar su gerektirebiliyor. Naylon ayrıca polyester gibi sentetik malzemelerin üretimi sırasında ise daha az su kullanılsa da bu seferde tehlikeli sera gazları mevzu bahis olabiliyor. Burada da moda ayrıca tekstiller için geri dönüştürülebilir, yenilenebilir, tekrardan kullanılabilir ayrıca sorumlu bir şekilde tedarik edilen sürdürülebilir teknolojilerin geliştirilmesi alternatifler sunmakta. Bazı çevre dostu tekstil alternatifleri, geri dönüştürülmüş lifler ayrıca tarımsal atık ürünlerden elde edilen lifleri içerir. Bu yeni tekstil ürünleri, üretim sırasında daha az atık üreten, uzun süre dayanan ayrıca biyolojik olarak parçalanabilen seçenekler sunabiliyor. Stella McCartney gibi tasarımcılar, biyo bazlı kürk gibi yenilikçi malzemeler kullanarak kapalı döngü ayrıca sürdürülebilir iş modellerine öncülük ettiler. Bu yüzde 37 oranında bitki bazlı kumaş, geleneksel sentetiklere göre yüzde 30’a kadar daha az enerji ayrıca yüzde 63’e kadar daha az sera gazı üretiyor. Ayrıca, Ananas Anam şirketinin ananas yaprağı lifinden ayrıca mantarlardan yapılan bitkisel deri olan yenilikçi çevre dostu alternatifi de bahsetmeye değer. Yine alternatif malzeme kullanımına diğer bir örnekte Anke Domaske adlı Alman mikrobiyoloji öğrencisinin Üniversitede ‘Kendi Giysilerini Yetiştir’ projesinde süt, çay ayrıca kahayrıca çekirdekleri kullanması olmuştu.

Yüksek teknoloji malzemeler ayrıca vegan deri: Teknolojinin modayı sürdürülebilir hale getirmesinin diğer yollarından biri de hayvanların hayatlarını kurtarmaktır. Danışmanlık firması Grand View Research (GVR), hayvansız ürünleri tercih eden tüketici sayısındaki artış ayrıca hayvansız ürünler üretmenin düşük maliyeti sebebiyle küresel suni deri pazarının 2025 yılına kadar 85 milyar dolara ulaşacağını tahmin etmektedir.

Otomasyon ile talep üzerine üretim: Hızlı moda yaklaşımı ile giysi üretip sonra satmak yerine, ürünler sipariş edilir ayrıca üretilir. Günümüzde tek ayrıca küçük seri üretimin maliyeti üretimdeki otomasyon ayrıca inovasyon ile azalıyor artık. Talep üzerine üretim ile azalan iadeler ayrıca garantili satışlar sürdürülebilirliğe katkı sağlıyor. Yine 3D yani 3 boyutlu baskı, teknolojinin modayı sürdürülebilir hale getirmesinin bir başka yoludur. Bu tür baskıları, Iris Van Herpen yenilikçi tasarımcılar sayesinde Paris, Londra ayrıca Milano podyumlarında çoktan yerini aldı. 3D baskı sektörde çok yaygın olan kumaş israfını önlemesi, 3D baskıdan yapılan kıyafetlerin hazırlanması uzun sürmediğinden sipariş üzerine üretilebilmesi sebebiyle çevre dostu olarak kabul edilmekte.

Mobil vücut taraması: Tasarımcılar ayrıca üreticiler, müşterilerin vücut şekillerini “ortalamak” için tasarlanmış son derece sınırlı bilgilere dayanarak giysilerin boyutlarına karar verirler. Ücretsiz gönderim avantajı ile edeni uygun olmayan ürünleri iade etmek amacıyla birden fazla bedende giysi satın alımı ise maalesef ki hem müşteriye ulaşımı hem de iade dönüş yolu boyunca dev bir karbon ayak izi birikmesine, ürünlerin bu süreçte hasar görüp kullanılamaz hale gelmesine neden oluyor. Tüketiciler, mobil vücut tarama ürünlerinden yararlandıkça, perakendeciler vücut şeklini daha iyi anlamak ayrıca daha iyi oturan giysiler oluşturmak için ek veriler toplayabilir ayrıca AR giysi deneme çözümleri sayesinde ürün iade oranlarını düşürebilir. Önümüzdeki beş yıl içinde artırılmış, sanal ayrıca karma gerçeklik gibi teknolojiler yaygınlaştıkça, sanal giyinme deneyimleri sanal alışverişin geleceğine büyük oranda katma değer sağlayacak. Vücut taraması veya sensörlü beden ölçü yöntemleri ile üretici ayrıca tasarımcılar bir skalaya bağlı kalmak yerine farklı vücut tiplerine uyacak giysiler oluşturabilir. Sonuç, daha az iade, daha yüksek dönüşüm oranı ayrıca perakendenin çevresel ayak izini azaltmaya yardımcı olabilecek gelişmiş doğruluk ayrıca verimlilik sağlayan vücuda daha iyi oturan giysiler ayrıca memnun müşteriler olacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet