tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

BESİAD-GESİFED “9’uncu İş İnsanları Zirvesi”ni Gerçekleştirdi

Komşu Ülkelerin Yatırımcıları da Bodrum’da Bir Araya Geldi Türkiye’nin en büyük bağımsız iş dünyası buluşması olarak bilinen ‘İş İnsanları …

BESİAD-GESİFED “9’uncu İş İnsanları Zirvesi”ni Gerçekleştirdi
28.10.2022 17:26
0
A+
A-

Komşu Ülkelerin Yatırımcıları da Bodrum’da Bir Araya Geldi

Türkiye’nin en büyük bağımsız iş dünyası buluşması olarak bilinen ‘İş İnsanları Zirvesi’nin 9’uncusu Bodrum Sanayici ayrıca İş İnsanları Derneği (BESİAD) tarafınca Muğla Bodrum’da gerçekleştirildi. Güney Ege Sanayici ayrıca İş Dünyası Federasyonu (GESİFED) iş birliğiyle düzenlenen ayrıca TÜSİAD ile TÜRKONFED’in de yer aldığı zirveye Türkiye’deki iş insanlarının yanı sıra Azerbaycan ayrıca Moldova’dan da yatırımcılar da katılım sağladı.

BESİAD tarafınca daha önce 8 kez düzenlenen ‘İş İnsanları Zirvesi’nin 9’uncusu, bu sene de GESİFED iş birliğiyle 27-29 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirildi. Ulusal ayrıca uluslararası yatırımcıların yer aldığı zirvede, katılımcılara geniş bir network imkânı sunulurken, kendi pazarları haricinde ticaret yapma imkânı da tanınmış oldu.

Bodrum Xanadu Otel’de düzenlenen ‘9. GESİFED-BESİAD İş İnsanları Zirvesi’ne ulusal ayrıca uluslararası alanda birçok sektör öncüsü katılım sağladı. Katılımcılar; Türkiye genelindeki iş insanlarının yanı sıra Azerbaycan ayrıca Moldova’dan yatırımcılar ile yeni ticari anlaşmalar yapma imkânı elde ettiler.

Açılış konuşmalarını Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez ayrıca TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan’ın yaptığı zirvede; GESİFED Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Mersin ayrıca BESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Neslihan Nazlıoğlu da Türkiye ekonomisinin yanı sıra yatırım ayrıca girişimcilik, demokrasi gibi konularda önemli mesajlar verdiler.

BESİAD: STK’lar, demokrasiler için hayati önemde

Zirvenin 9’uncusuna ev sahipliği yapmaktan büyük memnuniyet duyduklarını belirterek, ekonomik konulardaki değerlendirmeleri TÜSİAD, TÜRKONFED ayrıca GESİFED başkanlarına bırakacağını söyleyen BESİAD Başkanı Neslihan Nazlıoğlu, sivil toplum kuruluşlarının demokrasilerdeki kilit rolüne vurgu yaptı. STK’ların temel varlık nedenlerinin sosyal, toplumsal veya sektörel olaylarda farkındalık yaratarak topluma hizmet sunmak olduğunu ifade eden Nazlıoğlu, “Sivil toplum kuruluşları, toplumun talep ayrıca beklentilerinin yerine getirilmesinde, demokratik sürecin etkin işlemesinde, toplumda güven düzeyini artırmada, farklı insanların bir araya gelerek ortak bir amaca hizmet etmesinde önemli rol oynayan kurumlardır. İster devlet olun, ister sivil toplum kuruluşu, ister özel sektör ayrıca hatta birey olun. ‘’vizyon çok önemlidir. Vizyonu olmayanın misyonu olamaz. Bireyler olarak konfor alanlarımızı terk etmediğimizde, yeni hedefler belirlemekte, hedeflerimiz gerçekleştirmekte, amaçlarımızı bulmakta, hayallerimizi gerçekleştirmekte yani gelişim bölgemize geçmekte toplum olarak zorlanacağız. Sivil toplum kuruluşlarının başarısı için örgütsel sorumluluk kapsamında, daha fazla alın terine, daha fazla akıl terine ayrıca en önemlisi de daha fazla gönül terine ihtiyacımız vardır. Yarın Cumhuriyet Bayramımızı kutlayacağız ayrıca derim ki toplumun her kesimi konfor alanını bırakarak, cumhuriyete olan borcumuzu ödemek için herkesin sivil toplum kuruluşlarında görev almak zorundadır. Bu bilinçle topluma ayrıca ülkemize olan sorumluluğumuzu da yerine getirmiş oluruz” sözlerini kullandı.

GESİFED ‘Değişim kapımızda’

Dünyanın çok büyük bir değişimden geçtiğine dikkat çekerek konuşmasına başlayan GESİFED Başkanı Oktay Mersin ise,küresel ekonomik düzendeki değişimin 2008 tarihinde ABD’de başlayan ayrıca tüm dünyayı etkileyen kriz ile başladığını, aradan geçen yıllardaki olumsuz olaylar ile pandemi döneminde yeni bir şekil almaya başladığını dile getirdi. Küresel ticaret savaşları, tekno-milliyetçilik gibi akımların küresel ticaret rejimini tekrar tanzim ettiği bu yeni dönemde COVID 19 salgını ayrıca hemen devamında baş gösteren jeopolitik gerginlikler ile tedarik zincirlerinin tekrardan oluşturulduğuna vurgu yapan Mersin, “1970’lerde küreselleşmenin ekonomik modeli aşırı finansallaşmaya başlamış ayrıca geçtiğimiz 50 yıl içerisinde hakimiyetini devam ettiren neo-liberal ekonomi politikaları artık sürdürülemez gelir adaletsizlikleri ayrıca çevre sorunlarını ortaya çıkarmıştır. Bu nedenle bugün karşı karşıya olduğumuz bu değişim tablosu bir tercih değil zorunluluktur. Öte yandan küresel çaptaki dengesizlikler kendisini jeopolitik gerginliklerde ayrıca hatta savaşta göstermiştir. Rusya’nın Ukrayna işgalini takiben artık dünya yeni bir soğuk savaş dönemine girmiştir. Bu dönemde mücadele alanı komünizm ile kapitalizm arasında değil, özgür ayrıca demokratik toplumların olduğu ülkelerle, baskıcı rejimlerin olduğu ülkeler arasında şekillenmektedir. Küreselleşmenin en son çağında, birçok hane, artan iş güvencesizliği altında orta sınıf bir yaşam tarzının hızla artan maliyetleri ile durgun veya azalan ücretler sebebiyle yaşam standartlarında bir düşüş yaşadı. Bugün, geride kalanların küreselleşmeyi iş güvenliğiyle bağlantılı olarak gördükleri ayrıca devletten herhangi bir tür destek almadan küresel veya ulusal ekonomideki dönüşümlere tahammül edemeyecekleri açıktır” diye konuştu.

TÜRKONFED: Ülkemiz ‘Orta Gelir Tuzağı’na yakalandı

Son 3 yılda küresel ekonomide art arda yaşanan arz şoklarına tanıklık edildiğini ayrıca dünyanın; enerjiden gıdaya, ham maddeden tedarik zincirine pandemi sonrası yaşanan şoku atlatamadığını ifade eden TÜRKONFED Başkanı Süleyman Sönmez, Rusya-Ukrayna Savaşı, bölgesel çatışmalar ayrıca güç dengesi mücadeleleri sebebiyle belirsizliğin devam ettiğine dikkat çekti.Global ekonomilerin bir taraftan oldukça yüksek enflasyonla mücadele ederken, bir taraftan da durgunluğa doğru ilerlediğini anlatan Sönmez, Türkiyenin ise ‘Orta Gelir Tuzağı’nı aşamadığını belirterek “Üstelik ülke olarak tüm bu sorunlara, içeride yapısal sıkıntılar ile yakalanmanın artçı sarsıntılarını yaşıyoruz. Ülkemizin beş temel sorunu olarak tanımladığımız ‘Demokrasi, Çevre, Dijitalleşme, Kalkınma ayrıca Cinsiyet Eşitliği’ başlıkları altında somut yapısal dönüşümü sağlamalıyız. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına doğru, ülkemizin yaşadığı küresel ya da ulusal her kriz, riskler kadar fırsatlar da barındırıyor. Bu fırsatları akılcı politikalarla değerlendirip, risklere de hazırlıklı olmak gerekiyor.İşte bu noktadaki iki avantajımız; Esnek, krizler karşısında bağışıklık sistemi güçlü olan iş dünyamız ayrıca Anadolu’daki üretim gücümüz… Yerelden küresele uzanan kalkınma yolu, Anadolu’dan geçiyor. Ülkemizde 2001 yılı sonrası AB üyeliği odağıyla gerçekleştirilen reformlar ekonomiyi 10 yıl süre ile dikkat çekici, iyi bir noktaya taşımıştı. Demokrasi endeksimizin yükselmesi, ülkemizi orta gelir tuzağını aşma noktasına getirmişti. 2011 yılı devamında yaşadıklarımız ise demokrasi ayrıca ekonomi dengesindeki uyumu bozarken, ülkemiz ne yazık ki orta gelir, orta demokrasi ayrıca orta eğitim tuzaklarına takıldı. Daha iyi bir gelecek planlamak için tek başına ekonomik göstergeler, para ayrıca maliye politikaları yeterli değil. Bağımsız kurumlar, kapsayıcı ayrıca liyakat esaslı yönetişim, ileri teknoloji kullanımı, verimlilik temelli akılcı politikalar ayrıca ilk adımda, gelişmiş bir ekonomi için gelişmiş bir demokrasiden geçiyor. Ülkemizin ilk iki çeyrekte yüksek büyümesi, yılı yüzde 5 ayrıca üzerinde kapatacağımızı gösteriyor. Evet, Türkiye büyüyor ancak büyümenin niteliği ayrıca kalitesi, yüksek katma değer yaratmak bir yana gelir dağılımında ciddi eşitsizlik yaratıyor. Bir kalkınma sorunu olarak gördüğümüz yüksek enflasyon, üretim çarklarında ciddi bir ivme kaybı yaratırken, yoksullaştıran bir büyüme de ortaya çıkarıyor” dedi.

TÜSİAD: Cumhuriyet değerleri kılavuzumuz

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan toplantıda yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

“İçinden geçtiğimiz global sürece ayrıca önümüzdeki yıllarda ülkemize ne sunduğuna çok dikkatli bakmalı, gelişmeleri doğru okumalı ayrıca sürdürülebilir politikalar üretmeliyiz. Attığımız adımlar hedeflerimize ulaşmamızda yeterli gelmiyorsa, gerekiyorsa var olan iktisadi politikalarımızı gözden geçirmeliyiz. 2013’ten bu yana global ekonomiden aldığımız payın hızla düşmesi hepimizi düşündürmeli. Bundan 10 yıl evvel ülke ekonomimizin dünyadan aldığı pay 1.2’lerdeyken bugün bu pay 0.8’e kadar düşmüş durumda. Bu yılın ilk çeyreğinde 7’lik bir büyümeyi yakalamamıza rağmen, ekonomideki öncü göstergeler hem ihracatımızda hem iç ekonomide ayrıca üretimde yıl sonuna doğru hızlı bir yavaşlamayı işaret ediyor. Cari açık halen artış trendinde. Enflasyon hedeflediğimiz seviyelerde değil, refah kaybımız yüksek. Krediye erişim her geçen gün zorlaşıyor. Yoğun regülasyon döneminden geçen finansal kesimin de bu regülasyonlar çerçevesinde kredi vermesi daha da zorlaşıyor. Unutmayalım ki, sağlıklı işleyen üreten, istihdam yaratan bir reel kesimin arkasında bu süreci destekleyen sağlıklı işleyen bir finansal sektöre ihtiyaç var. Uyguladığımız politikaları dizayn ederken bu süreçleri göz önünde bulundurmalıyız.

Yarın Cumhuriyetimizin ilanının 99. yılını kutluyoruz. 99 yıl önce cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ayrıca silah arkadaşları da; cumhuriyetimizin temellerini insanımıza yatırım yaparak, bilimin yolundan giderek ayrıca siyasal, ekonomik ayrıca toplumsal kurum ayrıca kurallar üzerinden inşa ettiler. Laiklik başta olmak üzere akıl, bilim, hukuk ayrıca özgürlük üzerine inşa edilmiş Cumhuriyet değerleri bizlerin de kılavuzudur. Bu çerçevede hedefimiz, toplumsal refah seviyesi yüksek, uluslararası arenada saygın, AB entegrasyonunu sağlamış, hukuk devletini güçlendirmiş, toplumsal olarak eşitlikçi ayrıca adil, gençlerine güzel bir gelecek vaat eden bir Türkiye için yılmadan yorulmadan çalışmaya devam etmektir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu