tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3212
EURO
35,0797
ALTIN
2.300,60
BIST
9.066,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Başkan Soyer: Önce toprağımıza sahip çıkacağız

İki yıl aradan sonra Karaburun’da üzüm şenliği coşkusu İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle düzenlenen 13. Karaburun Üzüm Şenliği renkli …

Başkan Soyer: Önce toprağımıza sahip çıkacağız
21.08.2022 16:51
0
A+
A-

İki yıl aradan sonra Karaburun’da üzüm şenliği coşkusu

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle düzenlenen 13. Karaburun Üzüm Şenliği renkli görüntülerle başladı. Pandemi sebebiyle verilen iki yıllık aranın ardından düzenlenen geleneksel etkinliğe İzmirliler büyük ilgi gösterdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Yurtseverlik, milliyetçilik, ulusalcılık adına ne derseniz deyin önce bu toprağın bereketine sahip çıkmakla başlar. Bu toprağın bereketini, bu toprağın namusunu, bu toprağın gücünü bizler koruyacağız. Dedelerimizin, torunlarımızın toprağına sahip çıkacağız” dedi.

Karaburun Belediyesi’nin ev sahipliğinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle düzenlenen Kösedere Üzüm Şenliği başladı. İki yıllık pandeminin ardından bölgenin üzüm üreticileri İzmirlilerle Kösedere Mahalle Meydanı’nda buluştu. 13. kez düzenlenen Kösedere Üzüm Şenliği’ne İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ayrıca eşi Neptün Soyer ile Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan ayrıca eşi Teoman Erdoğan, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar, yöre halkı ayrıca İzmirliler katıldı. Şenlik açılış konuşmalarının ardından kortej ayrıca stant ziyaretleriyle devam etti. Şenlikte ve üreticilerle “Bağcılığın Sürdürülebilirliği” söyleşisi de düzenlendi. Moderasyonunu ziraat mühendisi, araştırmacı, yazar Bilge Keykubat’ın yaptığı söyleşide Yüksek Ziraat Mühendisi Sacit İnal, üreticiler Yakup Aksür, Mehmet Özduran, Ahmet Eren Karaburun’da bağcılığın nasıl artırılabileceğine dair bilgilendirme paylaştı. Üretici Yakup Aksüt söyleşinin ardından Pekmez Atölyesi’nde üzüm sıkım tekniklerini anlattı.

Tarım kültürünün yok olması asla kader değil
Karaburun’un en özel günlerinden birinde yöre halkıyla birlikte olmanın mutluluğu içerisinde olduğunu söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Üzüm, zeytin ayrıca keçi coğrafyası olan Karaburun, Anadolu bereket uygarlığının izlerini yaşatmaya devam ediyor. Etkisini giderek artan bir şekilde hissettiğimiz iklim krizi gibi sorunlara kalıcı çözümler üretmek için, doğamızla uyumu, bir kültüre dönüştürmek zorundayız. Bunun için atmamız gereken en temel adım, tarımın temel girdileri olan tohumu, suyu ayrıca toprağı korumak. Gıda güvenliğinin teminatı olan üreticilerimizin doğdukları yerde doymasını sağlamak. Tüm bu anlattıklarıma İzmir’de biz kısaca ‘Başka Bir Tarım’ dedik ayrıca bugün adım adım gerçekleştiğini gördüğümüz bir hayalle yola çıktık. Başka bir tarım mümkün!. Biz diyoruz ki tarım sadece büyük ölçekli üreticilerin, sanayi kuruluşlarının yapabileceği bir şey değil. Tarih boyunca da böyle olmadı. Tarih boyunca hep küçük üreticinin, doğduğu yerde doymasını sağlayan bir sektör olmasını sağlamıştır. Tam da bu nedenle Anadolu dünyanın tahıl ambarı olmuştur. Köylü köyünü terk ediyor işsiz ordusuna katılıyor. Bizim tarım kültürümüz giderek yok oluyor. Peki bu bir kader mi? Asla değil! Çok iyi biliyoruz ki içine düştüğümüz hayat pahalılığı, bu yüksek enflasyon, ekonomik kriz asla bir kader değil” dedi.

Toprağımızı bizler koruyacağız
İzmir’in, bereketli ovalarıyla, dağları ayrıca vadileriyle, deltaları ayrıca akarsularıyla 8 bin 500 yıldır doğayla uyumlu yaşama ilham veren bir yer olduğunu hatırlatan Başkan Tunç Soyer, “Bu eşsiz coğrafyada tümü yerli tohum ayrıca ırklarla üretilen çok değerli beş ürün grubu, bizim öncelikli ürünlerimiz. Bunlar, üzüm, incir ayrıca badem gibi kuraklığa dayanıklı meyveler, atalık tahıl ayrıca baklagiller, kıyı balıkçılığı, mera hayvancılığı ayrıca elbette zeytin. Bu ürünlerimiz, kuraklığa ayrıca iklim krizine dirençli İzmir Tarımı politikamızın omurgasını oluşturuyor. Karaburun’da da bunların hepsi yetiştiriliyor. Keçi kültürünün cennetidir Karaburun. Karaburun dünyanın en güzel en bereketli coğrafyalarından biri. Ne yazık ki ne Karaburun, ne İzmir, ne de Türkiye sahibi olduğu bu zenginliklerle bu potansiyelle uyumlu bir hayat kalitesinde yaşamıyor. Hiç birimiz yaşamıyoruz ayrıca hiç birimiz bunu hak etmiyoruz. Biliyoruz ki bu bir kader değil bunu değiştireceğiz. Yurtseverlik, milliyetçilik, ulusalcılık adına ne derseniz deyin önce bu toprağın bereketine sahip çıkmakla başlar. Hiç kimse ahkam kesmesin. Bu toprağın bereketini, bu toprağın namusunu, bu toprağın gücünü bizler koruyacağız. Dedelerimizin, torunlarımızın toprağına sahip çıkacağız. Bu topraklarda güle oynaya hep birlikte yaşamaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Ne mutlu ki öncülüğü tarım ayrıca kırsal kalkınma olan başkanımız var
Üzüm şenliğinin, ilçenin ayrıca Kösedere’nin tanıtımına büyük katkı sağladığını ifade eden Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan ise “Bugün ülkemiz tarihinin en derin ekonomik krizini ayrıca derin yoksullaşma sürecini yaşamaktadır. Uygulanan hatalı ekonomi ayrıca yanlış tarım politikaları sebebiyle başta tarım sektörü olmak üzere üreticilerimiz korkutucu hızla topraktan ayrıca üretimden uzaklaşmaktadır. Anlamak isteyenler için tarihi olaylarla dolu pek çok olay yaşıyoruz. Dört mevsimi doya doya yaşayan topraklarından adeta bereket fışkıran cennet ülkemiz en az 200 milyon insanı rahatlıkla doyurabilecek bir potansiyele sahipken bugün Ukrayna limanlarından çıkmasına izin verilen buğday ayrıca mısır yüklü gemilerin yolunu gözlemenin utancı içerisindeyiz. Biliyor ayrıca inanıyoruz ki bu utanç prangasını atacağımız günler çok yakın. Yaşadığımız zengin coğrafya Karaburun’a özgü tarım ürünlerinin yetişmesini sağlıyor. Bize düşen görev bereketi gözler önüne sermek, yetişen ürünleri en iyi şekilde sizlere tanıtmaktır. Öz kimliğimizi kaybetmeden üretimi öncüleyen politikalarla gelişim sağlamak zorundayız. Ne mutlu bizlere önceliği tarım ayrıca kırsal kalkınma olan bir büyükşehir belediye başkanımız var. Başkanımız Tunç Soyer, tarıma verdiği önemi herkese gösterdi ayrıca tüm Türkiye’ye örnek oluyor. Bizler bu yolda çiftçimizle, üreticimizle tarımsal kalkınmayı sağlayacağız” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu