tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3363
EURO
35,1567
ALTIN
2.244,16
BIST
8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
9°C
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
11°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C
Cuma Az Bulutlu
12°C
Cumartesi Az Bulutlu
13°C

Başkan Soyer: İzmir, Türkiye için bu tarihsel sorumluluğu yerine getirecek

İkinci Yüzbu yılın İktisat Kongresi için 100 yıllık adım İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Şubat 2023’te “Geleceğin Türkiyesi’ni …

Başkan Soyer: İzmir, Türkiye için bu tarihsel sorumluluğu yerine getirecek
05.10.2022 17:21
0
A+
A-

İkinci Yüzbu yılın İktisat Kongresi için 100 yıllık adım

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Şubat 2023’te “Geleceğin Türkiyesi’ni inşa ediyoruz” sloganıyla 100 yıl aradan sonra tekrardan kentte düzenlenecek İzmir İktisat Kongresi için yapılan ilk paydaş buluşmasında çiftçi ayrıca üretici temsilcileriyle bir araya geldi. Başkan Soyer, “İkinci yüzbu yılın iktisat kongresine, 1923’ten 2023’e, 2023’ten 2123’e gidecek yolda ilk adımı bugün çiftçi kardeşlerimizle ayrıca onların temsilcileriyle atmış olduk” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İkinci Yüzbu yılın İktisat Kongresi için düzenlenen paydaş buluşmaları kapsamında işçi ayrıca tüccar-sanayici-esnaf gruplarının ardından, kentteki çiftçiler, üretici kooperatiflerinin temsilcileri, oda ayrıca kurum başkanlarıyla bir araya geldi.

Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’ndeki toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Barış Karcı, Genel Sekreter Yardımcıları, daire başkanları, bürokratlar, tarımsal alanda faaliyet gösteren birlik ayrıca kooperatiflerin temsilcileri, oda ayrıca kurum başkanları, veterinerler, ziraat mühendisleri, akademisyenler katıldı. Bazı konuşmacılar ise çevrim içi olarak toplantıya bağlandı.

Tarihi kongre vurgusu

İlki 100 yıl önce İzmir’de yapılan ayrıca yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomik temellerinin atıldığı İktisat Kongresi’nin ikincisine yine İzmir’in ev sahipliği yapacağını söyleyen Başkan Tunç Soyer, “Geleceğin Türkiyesi’ni inşa ediyoruz anlayışıyla yola çıkılan İktisat Kongresi’ni 2023 yılının Şubat ayında düzenlemeyi planlıyoruz. Tarihi kongreyle ekonomik kriz, devalüasyon ayrıca yoksulluk gibi temel ekonomik sorunlara çözüm üretmeyi hedefliyoruz” dedi.

“İkinci yüzyıl başlarken ev sahipliği yapıyor olmak büyük bir onur”

Tarihi organizasyona ev sahipliği yapacak olmaktan dolayı heyecanlı ayrıca gururlu olduklarını söyleyen Başkan Soyer, “9 Eylül 1922 ile 29 Ekim 1923 tarihleri arasındaki 13 ay 20 gün, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin temellerinin atıldığı, belki de ülke tarihindeki en kritik 13 ay 20 gündür. Bu süreç 9 Eylül 1922 İzmir’in kurtuluşuyla başlıyor. Aslında bu sadece İzmir’in kurtuluşundan ibaret değil, Türkiye’nin kurtuluşunun simgesi haline gelmiş bir tarih. Ayrıca ondan sonra 29 Ekim 1923’e gidene kadar çok kritik bir dönemeç daha var. O da; 17 Şubat 1923 ayrıca 4 Mart 1923 tarihleri arasındaki İzmir İktisat Kongresi. İktisat Kongresi niye önemli? İktisat Kongresi Türkiye Cumhuriyeti Devleti daha kurulmadan önce, daha Lozan müzakereleri devam ederk en yeni kurulacak devletin iktisadi politikalarının oluşturulması için düzenlenmiş bir kongre. Dolayısıyla tarihsel önemi var. 100 yıl insanlık yılında de, insanın kendi yaşamında da uzun bir süre. İkinci yüzyıl başlarken İktisat Kongresi’ne ev sahipliği yaparak gelecek yüzyıla dair politikaları oluşturmak için bir araya gelecek olmaktan büyük bir onur duyuyoruz” diye konuştu.

“Bu toplantının tarihsel sorumluluğu büyüktür, kıymetlidir”

İzmir’de 100 yıl önce Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ayrıca bin 135 delegenin katılımıyla yapılan İzmir İktisat Kongresi’nden örnekler sunan Başkan Soyer, “Bu masada önümüzdeki yüzyıla dair, cumhuriyetin ikinci yüzyılına dair çiftçileri, üreticileri ilgilendiren sorunlar nelerdir, çözüm önerileri nelerdir, bütün bunların müzakere edilmesini arzu ediyoruz. Bir referans olabilmesi açısından belki de ilham vermesini sağlayabilmek için size o günkü, 17 Şubat’taki kongreyle ilgili bazı notları aktarmak istiyorum” dedi.

Başkan Soyer, alınan kararlardan ayrıca o günkü bakış açısından bahsettikten sonra sözlerine şöyle devam etti: “100 yıl önce atalarımız son derece bilimsel, yurtsever, akılcı bir yol haritası tarif etmişler. Bugün bizlere düşen, içinde bulunduğumuz ekonomik kriz ortamında bizden sonraki nesillere bugünün Türkiye’sinden pozitif, onları aydınlatacak, onlara ilham verecek ayrıca onlara yol gösterecek mesajlar vermek ayrıca kararlar almaktır. Bu toplantının tarihsel sorumluluğu büyüktür, kıymetlidir.”

“2023’ten 2123’e gidecek yolda ilk adımı bugün çiftçi kardeşlerimizle attık”

Başkan Soyer, toplantı sonunda yaptığı konuşmada ise İzmir’in geleceğin Türkiyesi’ndeki tarihsel sorumluluğuna vurgu yaptı. Soyer, “İzmir, Türkiye’nin kurtuluşu demek olan 9 Eylül 1922’nin, daha Cumhuriyet kurulmadan önce iktisat politikalarının oluştuğu İzmir İktisat Kongresi’nin de ev sahibidir. Çünkü 9 Eylül aynı zamanda Türkiye’nin kurtuluşudur. 17 Şubat- 4 Mart tarihleri arasında yapılan İzmir İktisat Kongresi aynı zamanda Türkiye İktisat Kongresi’dir. İzmir iki büyük tarihsel olaya ev sahipliği yapmanın gururuyla, aynı zamanda tarihsel bir misyonla sorumluluğu üstlenmiştir” dedi.

Bu tarihsel sorumluluğun bilinciyle uzun bir süredir İktisat Kongresi’nin hazırlıklarını yaptıklarını belirten Soyer, sözlerini şöyle tamamladı: “Bugün kongrenin 8 aylık vakit dilimine yayılan kurgusunun ilk adımını çiftçilerle, çiftçi temsilcileriyle, kooperatiflerle, meslek odalarımızla, derneklerimizle beraber atmış olduk. Çok heyecanlıyız. Burada bulunan herkes çok büyük bir tarihsel sorumluluk bilinciyle gayret gösterdiğini ifade etti. Bundan çok mutluyuz. İzmir, Türkiye için bu tarihsel sorumluluğu yerine getirecek. Bunu hep beraber başaracağız. Geleceğe ışık tutacak iktisat politikalarının şekillendirilmesinde sizlerin payı çok büyük olacak. İkinci yüzbu yılın iktisat kongresine, 1923’ten 2023’e, 2023’ten 2123&rsq uo;e gidecek yolda ilk adımı bugün çiftçi kardeşlerimizle ayrıca onların temsilcileriyle atmış olduk” dedi.

Süreç nasıl işleyecek?

İzmir İktisat Kongresi’ni ayrıca yapılacak ön buluşmaları, İzmir Büyükşehir Belediyesi ayrıca belediye tarafınca kurulan İzmir Planlama Ajansı (İZPA) düzenleyecek. İkinci Yüzbu yılın İktisat Kongresi, ortak aklın önemini vurgulayarak yola çıkıyor. Kongre, üç farklı aşamadan oluşuyor. İlk iki aşama olan paydaşlarla ayrıca uzmanlarla buluşma bugün başladı.

Paydaş buluşmaları tüccar ayrıca sanayici temsilcileriyle devam edecek. Kasım 2022 ayrıca Ocak 2023 tarihleri arasında ise Uzman Buluşmaları düzenlenecek. Bu ikinci safhada her bir başlığın dünyaca bilinen uzmanları, ilk aşamada ortaya çıkan paydaş görüşlerini değerlendirecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu