tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3835
EURO
35,0225
ALTIN
2.326,63
BIST
9.142,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Başkan Soyer: İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’ni düzenlemek boynumuzun borcu

“Birbirimizden Razıyız” başlıklı ilk uzman toplantısı tamamlandı

Başkan Soyer: İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’ni düzenlemek boynumuzun borcu
23.01.2023 00:18
0
A+
A-

“Birbirimizden Razıyız” başlıklı ilk uzman toplantısı tamamlandı

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafınca “Geleceğin Türkiyesi’ni inşa ediyoruz” sloganı ile düzenlenecek İkinci Yüzbu yılın İktisat Kongresi hazırlıklarının ikinci aşamasının ilk uzman toplantısı yapıldı. “Birbirimizden Razıyız” başlıklı toplantının ardından medya açıklaması yapan Başkan Tunç Soyer, “Kuruluşun ayrıca kuruluşun kenti İzmir’de İkinci Yüzbu yılın İktisat Kongresi’ni yapmak İzmir’in, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin boynunun borcudur” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafınca 15-21 Şubat 2023 tarihleri arasında düzenlenecek İkinci Yüzbu yılın İktisat Kongresi’nin hazırlık toplantıları devam ediyor. 10 Ağustos ayrıca 1 Aralık 2022 tarihleri arasındaki kongrenin ilk aşamasını oluşturan Paydaş Buluşmaları’nın ardından, ikinci aşamada uzman toplantılarının ilki “Birbirimizden Razıyız” başlığıyla yapıldı. Aziz Vukolos Kilisesi’ndeki toplantı yaklaşık 6 saat sürdü. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer toplantı sonrası yaptığı açıklamada Ağustos ayından bu yana sürdürdükleri görüşmelerde ortaya çıkan ilkeler ayrıca kararları bugün ilk kez uzmanlar, akademisyenler ile masaya yatırdıklarını söyledi. Başkan Soyer, “Yapılan şey aslında şu; bir akademik çerçeveye veya bir kavramsallaştırmaya ihtiyaç duyan tüm kararlar, ilkeler burada ortak akılla, farklılıklar üzerinden m üzakere edildi. Bunlar 15-21 Şubat tarihleri arasında yapılacak kongreye daha olgunlaşmış, tamamlanmış metinler olarak taşınabilecek” dedi.

Ortak akıl vurgusu
Büyük bir heyecan taşıdıklarını da ifade eden Başkan Soyer, “Çünkü İkinci Yüzbu yılın İktisat Kongresi, geleceğe ışık tutacak. Cumhuriyetin yüzüncü yılı tamamlandıktan sonra açılan yeni yüzyılda geleceği aydınlatacak kararlar olsun istiyoruz. Yüzyıl önce atalarımız gibi büyük bir özgüven ayrıca büyük bir umutla o yüzbu yılın şekillenmesi için bir araya gelmişler. Ayrıca ortak akılla, ortak kararlar almışlar. Birçok şey İktisat Kongresi’nden sonra yapılmış. İktisat politikalarını belirleyen bu toplantılar tamamen sivil inisiyatif olarak ortaya çıkmış. O vakit da Ankara’da meclis var ama Mustafa Kemal Atatürk bu kararları o meclise bırakmamış. Ayrıca Türkiye’nin her yerinden bin 135 delegenin bir araya gelmesiyle ortak kararlar alınmasına imkan vermiş. Bugün bizim yaptığımız şey de budur” diye konuştu.
 
“Daha iyisini hak ediyoruz”
Başkan Soyer, İzmir’in kurtuluşun ayrıca kuruluşun şehri olarak bu sorumluluğu omuzlarında taşıyan bir kent olduğunu ifade ederek konuşmasına şöyle devam etti: “İkinci Yüzbu yılın İktisat kongresini yapmak İzmir’in, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin boynunun borcudur. Bunun gereğini yapmaya çalışıyoruz. Ensemizi karartmıyoruz. Bizim çok büyük bir umudumuz var. Bu güzelim topraklarda, dünyanın en güzel iklim kuşağında ayrıca dünyanın en güzel medeniyetlerine ev sahipliği yapmış bu coğrafyada, insanlarımızın çok daha iyisini hak ettiğini biliyoruz. Bunu sağlayacak çalışmaları el birliği ile yürütmeye devam edeceğiz.”

Katılımcılar ne dedi?

Türkiye’ye yol gösterecek
Toplantıya katılan isimler de çalışma hakkında görüşlerini paylaştı. Magma Dergisi Editörü Kemal Tayfur, yüz yıl sonra böyle bir toplantının düzenlenmesi ayrıca gelecek yüzbu yılın ekonomik politikalarının belirlenmesinin son derece önemli olduğunu söyledi. Kemal Tayfur, “Toplumun farklı kesimlerinin bir araya gelerek, kendi meselelerini toplumun yararları doğrultusunda tartışmaları çok kıymetli. Bunun İzmir ölçeğinden çıkıp Türkiye’ye yayılması gerekiyor. İzmir geçen yüzbu yılın başında olduğu gibi bu yüzbu yılın başında da Türkiye’ye yeni bir yol gösterebilir. Burada alınacak kararlar özellikle ülkede çalışan kesimler açısından çok önemli olacak diye düşünüyorum. Yaklaşık 50 yıldır unutulmuş kesimlerden söz ediyoruz. Bu kesimlerin hakları, çıkarları doğrultusunda alınacak kararlar, etkili bir şekilde topluma yansı tılabilirse, yararlı sonuçlar çıkacaktır” dedi.

“Bizim gibi düşünmeyen insanlarla aynı masada olmak önemli”
Dr. Itır Akdoğan ise yeni bir yüzyıla girerken ikinci yüzbu yılın kongresinin düzenlenmesinin çok önemli olduğunu ifade ederek, “Bir çok sorunla karşı karşıyayız. Türkiye ayrıca dünya çok farklı bir yere gidiyor. Kalkınmayı demokrasi referansı ile yapacaksak, bizim gibi düşünmeyen insanların da bulunduğu masada buluşmamız çok önemli. Burada alınacak kararlar ikinci yüzyıl için kilit rol oynayacak” diye konuştu.

“Farklı kesimlerin ortak amaç için çalışması özlediğimiz bir tablo”
Dr. Ali Ercan Özgür de şunları söyledi: “Gelecek yüzyıla bakarken, ekonomi politikalarına yön vermek, fikir vermek, bunu da çeşitli deneyime sahip farklı sektörlerden gelen insanlarla yapmak hem zenginlik hem de geleceğe umutla bakma açısından çok önemli. Birbirinden farklı ideolojilerin bir araya gelerek ortak bir amaç için çalışması özlediğimiz bir tablo. İzmir’de bunun olması da harika.”

“Farkındalık yaratabilmek için katılmak istedim”
Yeni bir dünyanın yeni bir Türkiye’nin tam da eşiğinde olunduğunu ifade eden Elbruz Umut Aksoy da, “O nedenle İzmir İktisat Kongresi’ni bu anlamda çok önemli buluyoruz. İktisat hayatın tam da merkezinde. Bu kongreye gelme amacım iktisadın temel bir yapısı olan insanı ayrıca beyin göçünü konuşmak. Bugün görmezden gelsek de farkında olmasak da inanılmaz bir beyin göçü oluyor. Türkiye’nin okumuş, aydın, üniversiteli genç kitlesi ‘Burada mutlu değilim. Kendime bir gelecek bulamıyorum’ deyip göç ediyor. Bu da inanılmaz derecede arttı. Böyle olmamalı. Hele de ülkenin yüzüncü yılında. İktisadın temeli insan, insanın temelinde de genç varsa, beyin göçüne karşı bir söz söyleyebilmek, farkındalık yaratabilmek için ben de katılmak istedim” diye konuştu.

Kimler katıldı?
Buluşmaya CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Abdullah Baysak, Akın Kazançoğlu, Ali Ercan Özgür, Aslı Ceylan Öner, Can Güleryüzlü, Coşkun Üsterci, Cuma Çiçek, Erhan Laçin, Elbruz Umut Aksoy, Fatma Gök, Feride Aksu Tanık, Fırat Mollaer, Fuat Keyman, Gabriyel Akyüz, Gülbahar Kaplan, Huriye Serter, Itır Akdoğan, Kemal Tayfur, Kerem Dikmen, Mahmut Şeren, Mehmet Ersal, Melek Göregenli, Murat Borovalı, Murat Utkucu, Nazan Moroğlu, Nebi Sümer, Nejat Taştan, Nesibe Kırış, Nesim Bencoya, Nilüfer Taşkın, Oya Özarslan, Özcan Alper, Özen Sarıoğlan, Pandeli Laki Vingas, Peter Papi, Serap Oral Yüceerim, Sergen Gül, Yolcu Bilginç, Yelda Şimşir, Zakarya Mildanoğlu katıldı. Anjelik Kelavgil, Evren Laçin, İbrahim Betil, Kamuran Elbeyoğlu, Osman Sirkeci de toplantıya çevrimiçi olarak katılanlar arasında yer aldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu