tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3264
EURO
35,0746
ALTIN
2.300,17
BIST
8.994,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Başkan Kaya: “Öğretmenlik kariyer basamakları siyasi polemik konusuna dönüştürülmemeli, sürecin sorun üreten aşamaları Meclis’te yeniden ele alınmalıdır”

Eğitim-Bir-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı ayrıca Memur-Sen İzmir İl Temsilcisi Ali Kaya Öğretmenlik Meslek Kanunu’na ilişkin yazılı bir açıklama …

Başkan Kaya: “Öğretmenlik kariyer basamakları siyasi polemik konusuna dönüştürülmemeli, sürecin sorun üreten aşamaları Meclis’te yeniden ele alınmalıdır”
23.08.2022 19:36
0
A+
A-

Eğitim-Bir-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı ayrıca Memur-Sen İzmir İl Temsilcisi Ali Kaya Öğretmenlik Meslek Kanunu’na ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Mesajında siyasilere ayrıca sorumlulara kariyer basamakları uygulaması ayrıca getireceği özlük haklarının sorumsuz, ciddiyetsiz ayrıca tutarsız siyasete, kısır çekişmelere kurban edilmemesi çağrısında bulunan Başkan Kaya, “Yetkili sendika olarak 8 yıllık hizmet süresini tamamlayan öğretmenlerimizin uzman öğretmen, 12 yıllık hizmet süresini tamamlayan öğretmenlerimizin ise başöğretmen unvanını alması yönündeki talebimizi toplu sözleşme görüşmelerinde ayrıca kurum idari kurulu başta olmak üzere bütün sosyal diyalog platformlarında vurguladık. Haklı itirazları ayrıca beklentileri kendi çürük siyasetlerinin malzemesi yapanlar söylemlerinde ciddi, iyi niyetli ayrıca tutarlı olsaydı, meslek kanununu Anayasa Mahkemesi’ne taşıdıklarında kariyer basamakları sınavını da iptal davası konusu ederlerdi. Eğitim-Bir-Sen olarak, sağlıklı ayrıca mantıklı bir tartışma zemininde meslek kanununun geliştirilmesi ayrıca tüm beklentileri karşılayacak bir çerçeveye kavuşturulması için çaba sarf etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Ali Kaya mesajında şunları söyledi:

Millî Eğitim Bakanlığı’nın, öğretmenlik mesleğini kariyer mesleği hâline dönüştürmek hedefiyle öğretmenlerin kendilerini geliştirmelerini sürekli kılmak, öğretmen yeterliliklerini sağlamak, mesleki bilgilendirme ayrıca becerilerini artırmak amacıyla uygulamaya koyduğu öğretmenlik kariyer basamakları uygulaması, Anayasa Mahkemesi’nin 2008 yılındaki kısmî iptal kararı sonrası akamete uğradığı gibi, eşitsizlik ayrıca mağduriyet üreten bir sonuç ortaya koymuştu. Bazı öğretmenlerimiz sınava, bazı öğretmenlerimiz ise idari tasarrufa ayrıca mahkeme kararlarına dayalı olarak uzman ayrıca başöğretmenlik hakkını ayrıca beraberinde getirdiği ilaayrıca mali hakları alırken, bazı öğretmenlerimiz ise gerekli diğer şartları taşımalarına rağmen sınav yapıl(a)maması veya aleyhte mahkeme kararları sebebiyle bu unvanları ayrıca hakları elde edemediler.

Bu nedenledir ki, yetkili sendika olarak toplu sözleşme hakkını kazandığımız tarihten bu yana yapılan bütün toplu sözleşme görüşmelerinde ayrıca kurum idari kurulu başta olmak üzere bütün sosyal diyalog platformlarında “öğretmenlik kariyer basamakları uygulamasının tekrardan hayata geçirilmesi; 8 yıllık hizmet süresini tamamlayan öğretmenlerimizin uzman öğretmen, 12 yıllık hizmet süresini tamamlayan öğretmenlerimizin ise başöğretmen unvanını alması” yönündeki talebimizi ısrarla savunup müzakere etmiştik.

Nihayetinde Şubat 2022 yılında kabul edilen 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu’yla öğretmenlik kariyer basamakları tekrardan eğitim sistemimize dâhil edildi. 2008 yılındaki Anayasa Mahkemesi kararı ayrıca ardından 2013 yılındaki Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararının doğurduğu olumsuz ayrıca adaletsiz sonuçları telafi edebilecek mahiyette, bütün öğretmenlerin erişimine açık bir kariyer basamakları uygulamasının tekrardan hayat bulması yerinde bir adımdır. Fakat kanunda yer alan sınav, mesleki çalışmaların içeriği ayrıca eğitim programlarının niteliği gibi süreçler ne yazık ki subjektif ayrıca adil olmayan sonuçlar üretme ihtimalini barındırmaktadır.

“Uzman ayrıca Başöğretmenlik hizmet yılına bağlı olsun” talebi Eğitim-Bir-Sen’in, “kamuda kariyer meslek uygulaması sınavla olmaktadır. Millî Eğitim Bakanlığı’nda da öyle olacaktır” yaklaşımı Bakanlığın, meslek kanunu ayrıca kariyer basamaklarını hayata geçirme iradesi ise TBMM’nindir. Yazılı sınav şartı gibi sorunlu görülen alanlar TBMM tarafınca tekrardan ele alınmalıdır.

Kanunun eksik ayrıca hatalı yönleri elbette eleştiri konusu edilmeli, düzeltmeye muhtaç kısımları üzerinde tekrardan bir politika belirlemeye çaba gösterilmelidir. Ancak, meslek kanunuyla getirilen mevcut kariyer basamaklarının 614 bin öğretmene uzman öğretmenlik ayrıca başöğretmenlik yolunu açtığı, dahası 2004 yılındaki yasal düzenlemeyle getirilen haklardan çok daha fazla ilaayrıca mali haklar getirdiği de unutulmamalıdır. Kanuna, kanunun getirdiği uygulamaya ayrıca sınava karşı çıkmak ne kadar doğalsa; süreci manipüle ederek siyasi çekişme malzemesi hâline getirmek, umut tacirliği yaparak 614 bin öğretmenin elde edeceği bir hakkı kullanılmaz hâle getirmek, belirsizlik ayrıca şüphe tohumları ekerek öğretmenlerin moral ayrıca motivasyonunu bozmak da o kadar art niyetli bir siyasettir.

Haklı itirazları ayrıca beklentileri kendi çürük siyasetlerinin malzemesi yapanlar söylemlerinde ciddi, iyi niyetli ayrıca tutarlı olsaydı, meslek kanununu Anayasa Mahkemesi’ne taşıdıklarında kariyer basamakları sınavını da iptal davası konusu ederlerdi. Siyasilere ayrıca sorumlulara çağrımız, kariyer basamakları uygulaması ayrıca getireceği özlük haklarının sorumsuz, ciddiyetsiz ayrıca tutarsız siyasete, kısır çekişmelere kurban edilmemesidir.

Bugün sınava girmeme ayrıca sendikalara tepki gösterme çağrısı yapanların, 2008 yılındaki Anayasa Mahkemesi kararı sonrası oluşan mağduriyetlerin, eşitsizliklerin ayrıca adaletsizliklerin giderilmesi özelinde somut bir adım atmamaları, çaba göstermemeleri, Öğretmenlik Meslek Kanunu’na kadar söylem düzeyinde dahi olsa cümle kurmamaları, siyasi tercihlerinden dolayı öğretmenlere hakaret etmeleri, gerçekte sorumsuzluklarının ayrıca güvenilmezliklerinin bir göstergesidir.

Vaatlerin ayrıca kulağa hoş gelen süslü söz ayrıca söylemlerin ardından emek ayrıca emekçi düşmanı gerçek yüzleri görünen, yerel yönetimlerde göreayrıca geldikleri yerde sözleşmeli çalışanların iş akdini feshedenlerin, emekçilerin ekmeğiyle uğraşanların karşısında duranlar olarak, doğruları söylemekten vazgeçmeyeceğiz. Geleceği kaosa sürüklenmek istenen eğitim çalışanlarının hukukunu korumak için var gücümüzle mücadele ettik, etmeyi de sürdürüyoruz.

Eğitim-Bir-Sen olarak, sağlıklı ayrıca mantıklı bir tartışma zemininde meslek kanununun geliştirilmesi ayrıca tüm beklentileri karşılayacak bir çerçeveye kavuşturulması için çaba sarf etmeye devam edeceğiz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu