tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3505
EURO
35,1028
ALTIN
2.309,84
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Başkan Büyükakın: Daha fazla dünya için daha azıyla yetinelim

Türkiye’de yerel yönetimler düzeyindeki en kapsamlı dönüşüm seferberliği olan Kocaeli Büyükşehir’in Sıfır Atık Festivali’nde 3 gün boyunca …

Başkan Büyükakın: Daha fazla dünya için daha azıyla yetinelim
17.10.2022 11:00
0
A+
A-

Türkiye’de yerel yönetimler düzeyindeki en kapsamlı dönüşüm seferberliği olan Kocaeli Büyükşehir’in Sıfır Atık Festivali’nde 3 gün boyunca dünyanın geleceği konuşuldu

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafınca düzenlenen Sıfır Atık Festivali, söyleşiler, paneller, atölyelerle dolu dolu geçen 3 günün ardından tamamlandı. “Daha azıyla daha çok dünya” temasıyla düzenlenen festivalde, dünyanın tüm canlılar ayrıca gelecek nesiller için daha yaşanabilir bir yer olması arayışı konuşuldu. 34 farklı alanda 80’i aşkın ileri dönüşüm atölyesi ayrıca 9 atıksız ürünler sergisi gerçekleştirilen festivale Çevre, Şehircilik ayrıca İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, akademisyenler, çok sayıda çevreci ayrıca vatandaşlar katıldı.

KOCAELİ’DEN DÜNYAYA YAYILACAK

Festivalin açılış gününde konuşan Bakan Kurum, Kocaeli’de çok güzel bir farkındalık hareketinin başladığını söyledi. Bakan Kurum, “Bu farkındalığı Kocaeli’den Türkiye’ye ayrıca tüm dünyaya yayacağız. Daha az atıkla daha çok dünyayı konuşacağız” ifadelerini kullandı. Küresel ısınmaya göze çarpan Bakan Kurum, “Şu an dünyamız 1.2 santigrat ısınmış durumda. Eğer önlem almazsak çocuklarımıza, geleceğimize yaşanabilir bir dünya bırakamayacağız. Nüfus artacak, ihtiyaçlar artacak, kuraklık artacak. Dolayısıyla biz kaynaklarımızın sonsuz olmadığı bilinciyle çalışmak zorundayız” dedi.

“DAHA AZIYLA DAHA İYİSİ MÜMKÜN”

Festivalde konuşan Başkan Büyükakın, dünyanın uyarıda bulunduğunu vurguladı. İnsanoğlunun dünyada emanetçi olduğunu hatırlatan Başkan Büyükakın, “Dünyamızı yıldan yıla adeta bir karanlığa doğru sürükledik. Denizlerimizi kirlettik, havamızı zehirledik. Peki, bu kötü sürüklenişe dur demek için çok mu geç kaldık? Daha azı ayrıca daha iyisi her vakit mümkün” ifadelerini kullandı.

ASLINDA FARKINDALIK FESTİVALİ

Büyükşehir’in israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek engellenmesi gibi konulara ayrı bir önem verdiğini dile getiren Başkan Büyükakın, “Bu amaçla hayata geçirdiğimiz Sıfır Atık Festivali aslında bir farkındalık festivali. Dünya üzerindeki 7’den 77’ye herkesin yaşam biçiminin artık sürdürülebilir olmadığını fark ettirmek amaçlı bir festival. Şu anki üretim biçimimiz ayrıca tüketim alışkanlığımızla dünyada bizlere sunulan imkandan 1.7 kat fazlasını harcıyoruz. Dünya nüfusu 2050 yılına gelindiğinde 9.6 milyara ulaşacak’’ bilgisini verdi

DÜNYA ÜRETTİĞİNDEN FAZLASINI TÜKETİYOR

‘’Biz böyle tüketmeye devam edersek 2050 tarihinde 3 kat büyük dünya lazım olacak’’ diyen Başkan Büyükakın, ‘’O vakit daha fazla dünya için daha azıyla yetinelim dedik. Üretirken, tüketirken, geri kazanırken evde çöpü ayrıştırmayla başlamalıyız. Bu bilinci yerleştirmeye çalışıyoruz. Sürekli bilinç yerleştirme çalışması yapılmaz bundan sonra adım atılması lazım. Örneğin suyu kullanırken daha dikkatli olmak, gıda maddelerini kullanırken daha dikkatli olmak, israftan kaçınmak. Tasarruf miktarını yükseltmek özelinde adımların atılması gerekiyor” açıklamasını yaptı.

ÇOCUK GÖZÜYLE ÇÖP SORUNU

Festivalin ilk gününde Kocaeli Şehir Tiyatrosu, davetlilere bir sürpriz yaptı. Şehir Tiyatrosu dünyada örneklerine çok az rastlanan bir oyun hazırladı. Çöp Atlas adındaki oyunda birebir boyutlardaki kuklalarla dünyanın nasıl kirletildiği bir çocuğun gözünden anlatıldı.

GERİ DÖNÜŞÜM GÖSTERİSİ

Festivalin açılış programında ünlü moda tasarımcısı Dilek Hanif liderliğinde dikkat çekici bir geri dönüşüm gösterisi düzenlendi. Sürdürülebilir tekstil özelinde önemli çalışmalara imza atan Hanif, çalışmasını KO-MEK’teki eğitmenler ayrıca kursiyerlerle birlikte hazırladı.

DOĞAN AKDOĞAN, MEHMET YALÇINKAYA, VAROL YAŞAROĞLU

Festivalde ünlü isimler sıfır atığı anlattı. TRT’ye hazırladığı Sıfır Atık Belgeseliyle göze çarpan oyuncu ayrıca televizyoncu Doğan Akdoğan, festivalin kurumsal yüzü oldu. Doğan Akdoğan ile ekranlarda hepimize yemek yapmayı sevdiren, özellikle atıksız mutfak özelinde atölyeler düzenleyen Şef Mehmet Yalçınkaya bir sohbet gerçekleştirdi. Yine aynı gün Geri Dönüşüm filmiyle en çok izlenenler arasına giren, çocukların çok sevdiği Kral Şakir’in yapımcısı Varol Yaşaroğlu da Kral Şakir Geri Dönüşüm filmi hakkında bir söyleşi gerçekleştirdi ayrıca çocuklara yönelik atölye yaptı.

DERYA BAYKAL, LEMİ FİLOZOF, MÜFİT CAN SAÇINTI

Ünlü sanatçı Derya Baykal ise özellikle hanımlara yönelik evde ileri dönüşüm özelinde önemli ipuçları vereceği bir söyleşi yaptı. Baykal, söyleşisinde mini bir geri dönüşüm gösterisi sundu. Sanatçı eline aldığı eski bir tişörtü yaptığı bir-iki dikiş rötuşuyla şık bir omuz çantasına çevirdi. Sevilen sanatçı elde ettiği basit ama önemli dönüşümü, teatral yeteneğini kullanarak seyircisine sergiledi. Festivalde yine çocukların çok sevdiği Sürpriz Kutusu programının yüzü Lemi Filozof da çocuklarımızla “Kendin Yap” Atölyeleri gerçekleştirdi. Çocukların festivale ilgisi de görülmeye değerdi. 16 Ekim Pazar günü ise Mandıra Filozofu filminin yönetmeni ayrıca başrol oyuncusu Müfit Can Saçıntı ile Doğan Akdoğan atıksız bir yaşamının nasıl mümkün olacağını, minimal yaşamın şifrelerini katılımcılarla paylaştı.

KEMAL SAYAR: DAHA AZ TÜKETEREK DAHA MUTLU YAŞAMAK

Psikiyatrist-yazar Kemal Sayar da Büyükşehir’in düzenlediği Sıfır Atık Festivalinde ‘’Daha Az Tüketerek Daha Mutlu Yaşamak’’ konulu özel oturuma katıldı. Sayar, “Doğaya saygıyı kaybediyoruz. Doğayı bizlere bahşedilmiş bir emanet olarak görmek yerine yağmalanacak bir hammadde deposu gibi görüyoruz. Bu yüzden insan kaynakları tüketiyor. Bu da bizi ekolojik bir felakete yaklaştırıyor’’ dedi.

GENÇLER SIFIR ATIK KONUSUNU TARTIŞTI

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafınca düzenlenen Sıfır Atık Festivali’nde gençler daha azıyla daha çok dünyanın mümkün olup olmadığını tartıştı. ‘Ekonomik Kalkınma İçin Çevreden Fedakârlık Yapılabilir mi?’ temasıyla ele alınan münazarada her iki grubun birbirine karşı ürettiği argümanları seyirciler ilgiyle takip etti. Münazarayı gençlerle birlikte Başkan Büyükakın da ilgiyle takip etti. Münazarayı, çevreden fedakârlık yapılamayacağını savunan grup kazandı.

KUŞAKLAR ARASI ETKİLEŞİM

Daha yeşil, daha temiz, daha yaşanılabilir bir dünya için Türkiye’nin en çevreci festivalini düzenleyen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, sıfır atığı her yönüyle ele aldı. Bu kapsamda ‘Kuşaklararası etkileşim’ konulu özel oturumda konuşan 78 yaşındaki Rıfat Avcı ayrıca 16 yaşındaki torunu Kaan Avcı, sıfır atık ile daha temiz bir dünyanın mümkün olacağını ifade etti.

“SIFIR ATIK MAVİ” PANELİ

Başkan Büyükakın’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, UNDP Sudaki Yaşam Savunucusu Şahika Encümen, Bir Umut Marmara Belgeseli Yönetmeni Sibel Göloğlu, Doğa Gönüllüsü Yazar Güven İslamoğlu, TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu katıldı. ‘Sıfır Atık Mavi’ konulu panelin sonunda konuklarına teşekkür eden Başkan Büyükakın, “Kocaeli, gerçekleştireceğiniz projelerde sizin eviniz. Her ne istiyorsanız Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak bunun ev sahipliğini yapmaya hazırız ayrıca bunu bilmenizi isteriz” dedi. Panel sonunda Başkan Büyükakın, konuşmacılara hediye verdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu