tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3698
EURO
34,9364
ALTIN
2.325,48
BIST
9.121,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Başarısı sırası değil, puana göre tercih yapılacak!

YKS ek tercih dönemi, 13 Eylül’de sona eriyor YKS ek tercih dönemi, 13 Eylül 2022 yılında bitiyor. Başarı sırası değil de puna göre tercih …

Başarısı sırası değil, puana göre tercih yapılacak!
12.09.2022 13:36
0
A+
A-

YKS ek tercih dönemi, 13 Eylül’de sona eriyor

YKS ek tercih dönemi, 13 Eylül 2022 yılında bitiyor. Başarı sırası değil de puna göre tercih yapılması zorunluluğunu hatırlatan uzmanlar, “Kontenjan boşluğu olan ilgili programın puan türünde programın en küçük puanına eşit veya daha büyük puana sahip olan adaylar tercih edebilecektir.” uyarısında bulunuyor. Ek Yerleştirmede kontenjanların önceki yıla oranla bu yıl azaldığını belirten uzmanlar, köprüden önceki son çıkış anlamına da gelen bu süreçte adayın ilgi duyduğu alanlarda tercih yapmasının gereğini hatırlatıyor…

Üsküdar Üniversitesi Eğitim Uzmanı ayrıca Tercih Danışmanı Ertuğrul Tut, ek tercih dönemine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Bu sene ek yerleştirme kontenjanları daha az

Tercih sürecinin ardından herhangi bir lisans ya da ön lisans programına yerleşemeyen adayların merakla beklediği ek yerleştirme sürecinin 7 Eylül’de başladığını belirten Tercih Danışmanı Ertuğrul Tut, şunları söyledi:

“Bu sene geçtiğimiz yıla oranla ek yerleştirme kontenjanlarının daha az olduğunu görmekteyiz. 2021 tarihinde devlet üniversitelerinde yer alan ön lisans programlarındaki toplam boş kalan kontenjan 81 bin 277 iken bu sene 67 bin 740 kontenjan boş kaldı. Lisans programlarına baktığımızda ise 2021 tarihinde 97 bin 615 iken bu sene 27 bin 826’dır. Vakıf üniversitelerine baktığımız vakit 2021 tarihinde ön lisans programlarında kalan boşluk 21 bin 883 iken 2022 tarihinde bu sayı 14 bin 971 oldu. Lisans programlarında ise 2021 tarihinde 29 bin 464 kontenjan boş kalmış, 2022 tarihinde 11 bin 672 kontenjan boşluğu olmuştur.”

Dolmayan kontenjanlar fırsat sunuyor

Dolmayan kontenjanların yerleşemeyen adaylar için fırsat anlamına geldiğini ifade eden Eğitim Uzmanı ayrıca Tercih Danışmanı Ertuğrul Tut, “Sayıların bize gösterdiği, geçtiğimiz yıla oranla daha az ek kontenjan olsa da ÖSYM kılavuzunda belirtilen dolmayan kontenjanlar yerleşemeyen adaylar için fırsat oluşturmaktadır.” dedi.

Ek tercihte bu noktaya dikkat!

Adayların bu süreçte dikkat etmesi gereken en önemli noktaya da göze çarpan Tut, şunları söyledi:

“Kontenjan boşluğu olan ilgili programın puan türünde programın en küçük puanına eşit veya daha büyük puana sahip olan adaylar tercih edebilecektir. Kontenjanı dolmayan ayrıca en küçük puanı oluşmayan programları, ilgili yerleştirme puanı hesaplanmış tüm adaylar tercih edebileceklerdir. ÖSYM’nin belirtmiş olduğu kılavuz kapsamında boş kalan kontenjanlara tercih yapacak öğrenciler ÖSYM’nin sitesinde yer alan kılavuzdan erişim sağlayabilecektir. Tercih yapıp bir yükseköğretim programına yerleşmiş olan adaylar, kayıt yaptırsalar da yaptırmasalar da ek yerleştirme hakkından yararlanamayacaktır. İlk yerleştirmede yer alan bölüm baraj kuralları ek yerleştirmede de devam etmektedir. Adayların tercih yapmadan önce kılavuzu incelemelerinde fayda var.”

Hayalini kurduğunuz gelecek dışına çıkmayın!

“Tercih yapacak adaylar için bir fırsat süreci de diyebileceğimiz ek yerleştirmeler, bu sene için köprüden önceki son çıkış anlamına da geliyor” diyen Tut, sözlerini şöyle tamamladı:

“Fakat adayların dikkat etmesi gereken en önemli şey, sırf bir yere yerleşmek için tercih yapmamalarıdır. Kendi yetenekleri ayrıca ilgi alanları doğrultusunda hayalini kurdukları gelecek kurgusunun dışına çıkamamaları gerekiyor. Sırf bir yere yerleşmek modasına kapılmamaları, süreci sağlıklı yönlendirmeleri için önemli kurallardan birisi. Yine bu süreçte hiç akılda olmayan bölümler adayın karşısına çıkabilir; bu durumda da adayların mutlaka araştırma yaparak mesleki yatkınlıklarına göre tercih yapmaları oldukça önemli. Bu sebeple 24 tercihin tamamını doldurayım gibi bir çaba içerisine girerek istemediğimiz ya da ilgi alanımızda yer almayan bölümleri listemize dahil etmek hüsranla sonuçlanabilecek bir akademik hayata da neden olabilir. Ek Tercih sürecinin tüm adaylar için güzel geçmesi dileklerimle.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu