tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3679
EURO
34,9608
ALTIN
2.325,51
BIST
9.144,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Bağımsız gazetecilik güçlendirilmeli

İGC Bağımsız Gazetecilik Çalıştayı’nda İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin 44 aydır yürüttüğü ‘Güçlü Gazeteci, Özgür Medya’ programının ilk …

Bağımsız gazetecilik güçlendirilmeli
03.09.2022 19:36
0
A+
A-

İGC Bağımsız Gazetecilik Çalıştayı’nda

İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin 44 aydır yürüttüğü ‘Güçlü Gazeteci, Özgür Medya’ programının ilk bölümünün kapanış zirvesi kapsamında düzenlenen ‘Türkiye’de ayrıca Avrupa Birliği’nde Bağımsız Gazeteci Olmak’ konulu atölye çalışması tamamlandı. Zirvede bağımsız gazetecilik için izlenilmesi gereken yollar ayrıca yurtdışı örnekleri tartışıldı

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC), Avrupa Birliği (AB) tarafınca finansal desteği ayrıca Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) iş birliği ile yürütülen ‘Güçlü Gazeteci, Özgür Medya’ Programı’nın 44 aylık süreci ihtiva eden projenin ilk döneminin kapanışı gerçekleştirildi. :Başarılı bulunarak 3 yıl daha uzatılan projenin ilk bölümünün kapanışı, Türkiye’de ayrıca Avrupa Birliği’nde Bağımsız Gazeteci Olmak’ konulu uluslararası bir çalıştay ile tamamlahdı. İGC Uluslararası Medya Merkezi’nde gerçekleşen programa, İzmir basın temsilcileri ayrıca yabancı gazeteciler katıldı.

Bağımsız gazeteciliğin dünyadaki örneklerini ayrıca deneyimlerini gazeteciler Stelyo Berbarakis, Alexandra Enberg paylaşırken, dünya genelinde bağımsız gazetecilere destek olmak için çalışan Article 19 Platformu temsilcisi Suay Boulougouris de Türk gazetecilere sağladıkları destekleri paylaştı. Çalıştay gazeteci Prof. Dr. Doğan Tılıç’ın düzenlediği atölye çalışması ile sona erdi. İGC Projeler Koordinatörü Reyhan Şenay, Özgür Gazeteci Güçlü Basın projesinin 3 yıl daha devam edeceğini duyurdu.

SİSTEMATİK BİR BASKI SÜRECİ İÇİNDEYİZ

Uluslararası Bağımsız Gazetecilik Zirvesi’nde konuşan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Türkiye’nin uzun zamandır zorlu bir süreçten geçtiğine dikkat çekerek “Sistematik bir baskı süreci içindeyiz. Biz bunu çok derinden yaşıyoruz” diye konuştu.

Türk medyasında bağımsız gazeteciliğin devam etmesinin tek yolunun birlikte mücadeleden geçtiğini aktaran Başkan Gappi, “Medya özgürlüğü için ‘örgütlü gazeteciler ayrıca güçlü medya’ projesini başlattık. Projeyi İzmir’de birkaç ayağa oturttuk. İlk ayağı eğitimler olarak yaklaşık 500’e yakın meslektaşımıza düzenli en az 3 aylık eğitimler verdik. Eğitimler gerçekten başarılı bir şekilde devam ediyor. Onun ötesinde son yıllarda medyanın geldiği düzenden dolayı işsiz genç gazeteci sayısında artış var. Onların meslekteki bağının olduğunu hissettirmek adına telif desteği verdik. Doğru projelerde bir araya gelebiliyorsak, gazetecilerin çalışma şeklini kolaylaştıracak bir zemin hazırlıyorsak bu birlikte ayrıca örgütlü hareket etmemiz sayesinde oluyor” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE ZOR BİR SÜRECE GİRİYOR

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş da kamuoyunda ‘Dezenformasyon Yasası’ olarak bilinen kanun teklifine ilişkin verilen mücadeleye değindi. Yasa teklifinin şimdilik geri çekildiğini hatırlatan Durmuş “Önümüzde seçimler var ayrıca Türkiye yoğun bir baskıyla karşılaşacağı bir sürece giriyor. Diyarbakır’da 15 meslektaşımızın tutuklanması da tesadüfi değildi. Sansürlerin artacağı, erişim engellerinin artacağı bir sürece giriyoruz. Bu süreçte bunun karşısında gazetecilerin örgütlü gücü duracak. Gazeteciler olarak birlikte durabilirsek bu saldırıları aşabiliriz” sözlerini kaydetti.

İKİ YAKA ARASINDA GAZETECİLİK

Türkiye ayrıca Yunanistan’daki basını değerlendiren Stelyo Berbarakis, iki ülke arasındaki ilişkilerin kamuoyuna doğru yansıtılması için iki yaka arasındaki gazetecilerin eskiden olduğu gibi tekrardan bir araya gelmesi gerektiğini söyledi. Medya özgürlüğünün Yunanistan’da Türkiye’ye göre biraz daha iyi olduğunu söyleyen Berbarakis, Yunanistan’da da baskı araçlarının olduğuna dikkat çekti. Berbarakis, “Yunanistan da Türkiye’den artısı yok. O da hemen hemen medya özgürlüğü özelinde Türkiye gibi” dedi. Berbarakis, “Gazetecilerin tekrardan iki ülke arasındaki iletişim için gidip gelmesi gerekir. İki ülke arasındaki sorunların kamuoyunda daha iyi anlaşılması ayrıca objektiflik anlamında bu değerli. Benim kafamda öyle bir hayal var. Eskiye dönelim. Gazeteciler birbiriyle tanışsın” sözlerini kaydetti.

BAĞIMSIZ GAZETECİLİK İÇİN SİSTEM DEĞİŞMELİ

Toplumsal kültürdeki farklılıkların basın üzerindeki baskı unsurlarını da olumlu ya da olumsuz yönde etkilediğini söyleyen Prof.Dr.Tılıç, gazetecilerin etik davranışlarını etkileyen koşulları sıraladı. Gazetecilerin etik ayrıca bağımsız davranışlarını aşağıdan yukarıya sıralayan Prof.Dr.Tılıç, “Kitle, Gazeteci, Basın Kurumları, Basın Sahiplik Yapısı, Basın Atmosferi. Bu başlıklar iç içe geçen halkalar halinde gazeteciyi etkiliyor” dedi. Medyanın bağımsız olması için aşağıdan yukarıya etkinin olması gerektiğini söyleyen Prof.Dr.Tılıç, “Artık basın sahipleri gazetecilikten başka her işi olan dev aktörler. Siyanürle altın arıyorlar siz o patronun gazetesinde siyanürle altın aramanın doğaya zararlarından bahsedeceksiniz. Bu mümkün değil. Basın kuruluşlarının kendi tarihleri de yayın türünü etkiliyor” sözlerini kaydetti. Basın atmosferinin gazetecilik mesleğini etkilediğini dile getiren Prof. Dr. Tılıç, “Bu sistemin bütünü değişmeden biz bağımsız gazetecilik yapamayız. Asıl mesele sistemin bütününü değiştirmek” dedi. Gazetecilerin tüm toplumsal mücadelenin parçası olması gerektiğini dile getiren Tılıç, “Emekçiler, yoksullar, işçiler medyadan kayboldular. Görünmez oldular. Geleneksel basın sahipliği yapısında sağ gazetelerin bile işçi sendika sayfaları vardı. O sayfalar yeni basın sahipliğiyle birlikte hızla medyadan görünmez oldular” sözlerini kaydetti. Basın atmosferinin olabildiğince demokratikleştirilmesi için örgütlü mücadele edilmesi gerektiğini aktaran Tılıç, zirvenin sonuç bildirgesini gazetecilerle oluşturdu.

‘Türkiye ayrıca Avrupa Birliği’nde Bağımsız Gazeteci Olmak’ Çalıştayı Sonuç Bildirgesi

1-Bağımsız ayrıca özgür bir gazetecilik mücadelesi özgür ayrıca demokratik bir toplum mücadelesinden ayrı düşünülemez.

2-Siyasal iktidarların ayrıca basın sahiplerinin gazetecilerin bağımsızlık ayrıca özgürlüğünü sınırlayan baskılarına karşı güçlü bir karşı duruş örgütlenmelidir. Bağımsız, özgür gazetecilik etkin ayrıca sözde kalmayan yasal, anayasal güvence altına alınmalıdır. Siyasal partiler bunu programlarına almaya zorlanmalıdır.

3-Gazetecilerin mesleki birikim ayrıca donanımlarını arttıracak programlar yaygınlaştırılmalı, yeni iletişim teknolojileri ayrıca dijital basın özelinde yetkinleşmeleri sağlanmalıdır. İletişim sürecinin temel aktörü olan gazetecilerin dil bilen, belli, alanlarda uzmanlaşmış nitelikli meslek erbapları olmaları sağlanmalıdır.

4- Gazetecilerin örgütlülüğü güçlendirilmeli; yerel, ulusla ayrıca uluslararası dayanışma ağları örülerek pekiştirilmelidir.

5-Bağımsız ayrıca nitelikli haber üretimi için alternatif finansal destek modelleri geliştirilmelidir.

6- Vatandaşların doğru ayrıca gerçek haber talep eden bir bilinç ayrıca duyarlılık düzeyine taşınması için çabalar sarf edilmelidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu