tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5826
EURO
34,7975
ALTIN
2.513,17
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Babası da Geç Konuşmuş Demeyin

“BABASI DA GEÇ KONUŞMUŞ” DEMEYİN UZMAN YARDIMINI İHMAL ETMEYİN Bebeklerde dil gelişimi, doğumla başlayan uzun bir serüven olarak karşımıza …

Babası da Geç Konuşmuş Demeyin
06.10.2022 11:36
0
A+
A-

“BABASI DA GEÇ KONUŞMUŞ” DEMEYİN UZMAN YARDIMINI İHMAL ETMEYİN

Bebeklerde dil gelişimi, doğumla başlayan uzun bir serüven olarak karşımıza çıkıyor. Dil gelişimi temelinde göz teması ile başlıyor ayrıca süreç içerisinde ebeveynlerinin takipleriyle sözcük edinimi sağlanıyor. Bebekler, yaptıkları hareketler karşısında ebeveynlerinden tepki alma ya da istediği nesneyi alma girişiminde bulunmakla birlikte hem isteklerini ifade etmek hem de yeni sözcükler edinme özelinde gelişme gösteriyor. Bebeklerde dil gelişimde geri kalınması durumunda ise zaman kaybedilmeden uzman yardımı alınması önem taşıyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi’nden Çocuk Gelişimi Uzmanı Beyza Yalkılıç, bebeklerde ayrıca çocuklarda dil gelişim süreci ile ilgili bilinmesi gerekenler hakkında bilgilendirme verdi.

Çocuğunuzun gelişim dönemlerini takip edin

  • 12 ay civarında bebeğin ilk anlamlı kelimeleri beklenmektedir.
  • 2 yaşına geldiğinde ise en az 50 kelime söylemesi ayrıca iki kelimeli (anne gel, baba aç) cümleler kurması beklenmektedir.
  • 3 yaşına geldiğinde en az 250 kelime söylemesi, bir eylemin başlamasını talep etme, ricada bulunma, yakın zamanda gerçekleşen bir anısından bahsetmesi beklenmektedir.
  • 4 yaşında bir hikâyeden, bir olaydan bahsediyor olması bir duruma yönelik fikrini söylemesi ayrıca kendini ifade ediyor olması beklenmektedir.

Dil gelişimini etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bunlardan biri pandemi dönemiyle beraber artan sosyal ilişkiden uzak çekirdek aile yapısı ayrıca evde vakit geçirmeyle beraber sıklıkla ekrana maruz kalmaları (televizyon, tablet, telefon) dil gelişimi alanında olumsuzluklara neden olabilmektedir. Özelikle 0-3 yaşta ekran kullanımı olmamalıdır. Erken yaştaki yoğun ekran kullanımı dil gelişimi ayrıca sosyal gelişim alanlarında olumsuzluklara neden olabilmektedir.

Çocuğunuzla keyifli oyunlar oynayın

Çocuğun dil gelişimini desteklemenin en güzel yolu oyunlardır. Özelikle terapi sürecinde ayrıca çocuğun ailesiyle evde geçirdiği zamanlarda gelişimine uygun oyunlarla çocuğa eşlik etmek oldukça önemlidir. Çocuklar dünya bilgisine ebeveynleri aracılığı ile ulaşmaktadır. Ebeveynler olarak çocuğumuzu iyi bir iletişimci haline gelmesi için desteklemeliyiz. Konuşma ise bunun beraberinde gelecektir. Çocuğun dil gelişimini desteklemek üzere yapılandırılmamış ya da yarı yapılandırılmış oyunlar kullanılabilir. Oyunlarda öğretme amacı içinde olmamalıyız. Çocuğunuzun gelişimsel düzeyine göre hangi oyuncaklarla nasıl oyunlar oynanması gerektiği, ebeveynlerin bu süreç içerinde nasıl bir tutum içerisinde bulunması gerektiği uzman tarafınca değerlendirilip çocuğa uygun bir program oluşturulmalıdır. Çocuklar özellikle oyun yoluyla çevresinde gördüklerini deneyimlemektedir.

Ebeveynler, bu dönemlere dikkat!

Eğer çocuğunuz 1 yaş civarında ilk kelimelerini söylemediyse, 2 yaşına geldiğinde iki kelimelik cümleler kurmuyor, sesleri ayrıca hareketleri taklit etmesini gözlemlemiyorsanız, konuşulanları anlamıyor verdiğiniz yönergeleri yerine getirmiyorsa ayrıca yaşından beklenen düzeyde konuşması yoksa gelişimsel değerlendirme yaptırmak ayrıca gerekli desteği almak için geç kalmayın.

“Babası da geç konuşmuştu” demeyin!

Çevrenizden muhtemel duyabileceğiniz “babası da geç konuşmuştu”, “erkek çocuklar kızlara göre geç konuşur”, “3-4 yaşına gelsin birden konuşur” gibi söylemlerle karşılaşabilirsiniz, ancak çocuklarımız için zaman çok önemlidir. Bizim için az bir vakit olarak gördüğümüz 3-4 ay çocuklarımızın gelişimi için çok kıymetlidir. Çocuğunuzdaki gelişimsel basamaklardaki farklılığı gördüğünüz andan itibaren gecikmeden destek almayı ihmal etmeyin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet