tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3350
EURO
35,1334
ALTIN
2.306,70
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Ayvalık’ta Düşman İşgalinden Kurtuluşun 100. Yıl Coşkusu Yaşandı

Ayvalık’ta kurtuluşun yüzüncü yılı gece ayrıca gündüz düzenlenen çeşitli etkinlikler ile kutlandı. Ayvalık Cumhuriyet Meydanı’ndaki törene …

Ayvalık’ta Düşman İşgalinden Kurtuluşun 100. Yıl Coşkusu Yaşandı
16.09.2022 13:52
0
A+
A-

Ayvalık’ta kurtuluşun yüzüncü yılı gece ayrıca gündüz düzenlenen çeşitli etkinlikler ile kutlandı. Ayvalık Cumhuriyet Meydanı’ndaki törene; Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, ilçe protokolü, belediye meclis üyeleri, siyasi partilerle sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, gaziler ayrıca kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı.

Ayvalık ile onur duyun

Saygı duruşu, istiklal marşının okunması ayrıca çelenk sunumunun ardından günün anlamıyla ilgili konuşma yapan Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, tarihin en önemli zaferlerinden olan 15 Eylül Ayvalık’ın düşman işgalinden kurtuluşunun yüzüncü yılını büyük bir coşkuyla kutladıklarını söyledi. 172. Alay Komutanı Yarbay Ali Çetinkaya’nın 29 Mayıs 1919 da ateşlediği ilk kurşun ile yanan bağımsızlık ayrıca özgürlük meşalesinin, 15 Eylül 1922’de Ayvalık’ın kurtuluşuyla taçlandığını ifade eden Başkan Ergin, “Ayvalık ile onur duyun. Hele içinde bulunduğumuz ayrıca Kurtuluş Savaşı’nın zafere ulaşmasının yüzüncü tarihinde Ayvalıklıların geçmişleriyle onur duymasından daha anlamlı ne olabilir. Milli Mücadelede ilk kurşununun, 28 Mayıs 1919 günü Ayvalık’ta karaya çıkan işgalci Yunan kuvvetlerine karşı, Yarbay Ali Bey (Ali Çetinkaya) komutasındaki 172.Alay tarafınca atıldığı tarihi bir gerçektir. Bu ilk direnişte Üsteğmen Fahri Bey ile 3 nefer şehit olmuşlardı. 172.Alayın ilk kurşunları ulusal onurumuzdur. Ayvalık’ta bu ilk kurşun atıldığında Gazi Mustafa Kemal Paşa henüz Kurtuluş Savaşı’nı başlatmamıştı. Bu tarih Atamızın “Kongreler” yoluyla halkı örgütleme faaliyetine girişmek üzere Anadolu’ya geçtiği günlerdir. Bu günler milli mücadeleyi yürütecek olan istiklal ordusunun kuruluş günleridir, Türkiye Büyük Millet Meclisi bu sürecin sonunda kurulabilmiştir” diye konuştu.

Ayvalık’ta atılan ilk milli mücadele kurşununun önemi, anlamı ayrıca onurunun çok büyük olduğuna değinen Başkan Ergin konuşmasını şöyle sürdürdü:

İsmini altın harflerle tarihe kazıdı

“Kuvayı Milliye pratiği der ki.. İlk kurşunu ister sivil gazeteci atsın, ister bir kaç kişi birkaç dakika ara ile atmış olsun, ister bir çeteci atsın, ister bir efe atsın, ister bir asker atsın, ister bir gurup milis topluca atsın, isterse bir din adamı atsın, tüm bu kurşunları biz “tek bir ilk kurşun” olarak kabul ederiz. Bu ilk kurşunlar “tekbir” getirerek, ya da “tam bağımsızlık” diyerek Emperyalizme karşı şahlanan ayrıca milli direnişe geçen bir mazlum halkın ilk isyan çığlığı olarak kabul edilir. Ayrıca milli tarihimizin en kutsal sayfalarına kazınmıştır. Ayvalık bu şanlı sürecin hem ilk sayfalarında, hem de kurtuluşun yüzüncü tarihinde ilk ayrıca en önemli sayfasında ismini altın harflerle tarihimize kazımıştır. Altınova ayrıca Ayvalık’ın birer gün arayla düşman işgalinden kurtarıldığını hatırlayınız. O günün zor koşullarında toplumun kısa sürede savaşta yaşanan sıkıntıların üstesinden geldiğini unutmayınız. Yöre halkı o zamanın koşullarında çok zor günler, yıllar geçirmesine karşın savaştan sonra da kısa sürede evine, bağına, tarlasına sarılarak bir savaş ekonomisinden çıkmayı başardı. Bu toprakları sırtında teçhizat taşıyan analarımıza; yıllarca dere tepe demeden topun, merminin altında savaşan Kuvayi Milliyecilerimize; halkımıza, atalarımıza, dedelerimize borçluyuz. Borcumuzun ayrıca sorumluluklarımızın farkındayız. 29 Mayıs 1919’da 172. Alay Komutanı Yarbay Ali Çetinkaya tarafınca atılan ilk kurşun, bir ulusa umut olmuştur. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk önderliğindeki bu direnç, bu vatan sevgisi, bu milli birlik şuuru bulunduğumuz toprakların onurudur. Ayvalık’ta İngiliz destekli Yunan askerlerine karşı 3,5 yıl süren mücadele, Atatürk’ün dediği gibi bir milletin makus talihinin değişimidir ayrıca bu mücadelede Osmanlı İmparatorluğu’ndan beri köklü bir yerleşke olan Altınova’nın stratejik ayrıca lojistik desteği, Küçükköy’ün mücadeledeki katkısı, tek yürek olmak, bir millet olmak adına çok önemlidir. Çünkü Ayvalık kurtulduktan 26 gün sonra Mudanya Ateşkes Antlaşması ile savaş sona ermiş Türk milletinin Kurtuluş Savaşı zaferini dünya kabul etmiştir. O vakit şunu diyebiliriz ki, milli mücadele burada başlamış, Anadolu kurtarılmış ayrıca burada bitmiştir. Bu topraklardaki mücadeleyi veren atalarımızın torunları olmaktan onur ayrıca kıvanç duymalıyız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bölgeye Yarbay Ali Çetinkaya’yı göndermesinin ne kadar stratejik ayrıca ne kadar önemli bir hamle olduğunu bugün daha iyi anlıyoruz. İyi ki buradaydılar, iyi ki vardılar ayrıca o makûs talih değiştirerek bugünlere gelmemize sebep oldular. Ay yıldızlı bayrağımızın altında başımız dik yürüyorsak bunu o günkü mücadelelere borçluyuz. Bugün başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ayrıca silah arkadaşları ayrıca bu uğurda canını veren tüm şehitlerimize Allahtan rahmet diliyorum, ruhları şad olsun. Yineliyorum, iyi ki bu toprakların evlatlarıyız. 15 Eylül, Ayvalık’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı kutlu olsun.”

Gazeteci Yetkin ayrıca İlber Hoca’dan sempozyum

Resmi törenlerin ardından; Ayvalık’ta’ başlayan kutlamalar çerçevesinde; Ayvalık’ın düşman işgalinden kurtuluşunun yüzüncü yılı kutlamaları çerçevesinde Orhan Peker Sanat Galerisi’nde “Milli Mücadele” sergisi açıldı. Ardından Vural Sineması Nejat Uygur Sahnesi’nde gazeteci yazar Murat Yetkin ile Prof Dr. İlber Ortaylı’nın ‘Milli Mücadele’nin 100. Yılı’ konulu sempozyumu katılımcılar tarafınca ilgiyle izlendi.

Coşku doruğa ulaştı

15 Eylül Ayvalık’ın kurtuluşunun yüzüncü yılı kutlamaları çerçevesinde Amfitiyatro’da Bakım, Mühimmat Okulu ayrıca Eğitim Merkezi Bölge Bando Komutanlığı Balıkesir Kültür Orkestrası’nın caz sanatçısı Müjde Kızılkan ile birlikte verdiği senfonik pop konseri kurtuluş kutlamalarında coşkuyu doruklara taşıdı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu