tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
28,9287
EURO
31,6898
ALTIN
1.872,74
BIST
8.139,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
16°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Çok Bulutlu
16°C

Araştırmaların sonucu Türkiye ekonomisinin ihracatta kur/fiyat rekabeti değil, dıştan alınanı dışa satmaya dayalı bir ekonomik özelliğe sahip olduğunu gösteriyor.

Ege Bölgesi’nde üretilen lezzetleri dünyanın dört bir tarafına ulaştırarak 5 yıldır üst üste ihracat rekorları kıran, Ege Yaş Meyayrıca Sebze İhracatçıları Birliği 1,4 milyar dolar ihracat hedefini aşmaya hazırlanıyor.

Araştırmaların sonucu Türkiye ekonomisinin ihracatta kur/fiyat rekabeti değil, dıştan alınanı dışa satmaya dayalı bir ekonomik özelliğe sahip olduğunu gösteriyor.
15.06.2023 10:09
0
A+
A-

Ege Bölgesi’nde üretilen lezzetleri dünyanın dört bir tarafına ulaştırarak 5 yıldır üst üste ihracat rekorları kıran, Ege Yaş Meyayrıca Sebze İhracatçıları Birliği 1,4 milyar dolar ihracat hedefini aşmaya hazırlanıyor.

Ege Yaş Meyayrıca Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Egeli yaş meyayrıca sebze ihracatçılarının Ocak-Mayıs döneminde yüzde 15 artışla 502 milyon dolar dövizi Türkiye’ye kazandırdığını açıkladı.

“Son bir yıllık dönemde de ihracatımız yüzde 7 yükselişle 1 milyar 312 milyar dolara ulaştı. 2023’ün ilk 5 ayında yaş meyayrıca sebze ürünlerinde en çok ihraç ettiğimiz ilk üç ürünümüz domateste yüzde 68 yükselişle 49 milyon dolar, mandarinde yüzde 14 artışla 11 milyon dolar ayrıca elmada 8 milyon dolarlık ivme kaydettik. En çok ihracat yaptığımız ülkeler, Rusya, Polonya ayrıca Almanya oldu. Rusya’ya yüzde 7 artışla 33 milyon dolar, Polonya’ya yüzde 59 artışla 15 milyon dolar, Almanya’ya ise yüzde 140 artışla 11 milyon dolarlık ihracat yaptık. Meyayrıca sebze mamulleri ihracatımızda ise; yüzde 20 artışla 52 milyon dolarla biber turşuları, yüzde 11 artışla 49 milyon dolarla kurutulmuş domatesler, yüzde 5 artışla 39 milyon dolarla kornişon turşuları ayrıca yüzde 14 artışla 35 milyon dolarla elma suları en çok ihracı gerçekleştirilen ilk dört ürünümüz. Almanya, ABD ayrıca Birleşik Krallık en çok ihracat yaptığımız ülkeler arasında ilk üçte yer alıyor. Yaş meyayrıca sebze sektörümüzde temel pazarımız yıllardır Rusya ayrıca Avrupa Birliği. Mamul sektöründe AB ülkelerinin yanında ABD ayrıca İngiltere temel pazarlar olarak karşımıza çıkıyor.”

Başkan Uçak, “Pazar payımızın artması, rekabet gücümüzü de arttıracak. Bu sebeple Hindistan, Endonezya ayrıca Malezya ticaret heyetlerimizin ardından, yeni açılacak UR-GE projemiz ile alternatif pazar arayışlarımıza devam edeceğiz ayrıca Türk tarım ürünlerinin dünya sofralarında yerini alması için tüm gücümüzü ortaya koyacağız. Ege Yaş Meyayrıca Sebze İhracatçıları Birliği olarak bu seneki ihracat hedefimizi 1,4 milyar dolar olarak belirledik. Ancak şu anda ihracatımızda 1,4 milyar doları aşan bir ivme var. 2023 tarihinde 1,5 milyar dolarlık ihracata imza atacağımızı öngörüyoruz. Yeni pazarlardaki gücümüzü ayrıca istikrarımızı korumaya yönelik, Birliğimiz bünyesinde yeni bir UR-GE Projesine başlıyoruz. Gerek URGE projemiz gerekse dünyanın birçok ülkesinde katılım sağladığımız fuarlar aracılığıyla sektörlerimizi en iyi şekilde tanıtmak ayrıca ürünlerimizi daha fazla pazara ulaştırmak için var gücümüzle çalışıyoruz.” diye konuştu.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu