tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Anne Adaylarına Özel Beslenme Önerileri

Hamilelik öncesi bu önlemlere dikkat! Hamilelik sürecinde beslenmenin önemine göze çarpan Kadın Hastalıkları ayrıca Doğum Uzmanı Doç. Dr …

Anne Adaylarına Özel Beslenme Önerileri
16.08.2022 11:36
0
A+
A-

Hamilelik öncesi bu önlemlere dikkat!

Hamilelik sürecinde beslenmenin önemine göze çarpan Kadın Hastalıkları ayrıca Doğum Uzmanı Doç. Dr. Emre Özgü,anne adaylarının henüz hamile kalmadan önce folik asit, B12, kalsiyum, çinko ayrıca iyot” gibi kaynaklardan zengin besinlere ağırlık vermelerini tavsiye etti. Doç. Dr. Emre Özgü, hamilelik sürecinde dip balıklarının tüketiminden kaçınılması gerektiğini de söyledi.

Hamilelik sürecinin bebeğin anne karnına düşmesinden önce başladığını vurgulayanAcıbadem Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ayrıca Doğum Uzmanı Doç. Dr. Emre Özgü ”Hamilelik öncesinde yapılacak olan sağlık kontrolü, doktorunuz ile birlikte hamilelik sürecinde karşılaşılabilecek riskleri belirleme ayrıca en aza indirme özelinde oldukça faydalı olacaktır. Çünkü hamile kalındıktan sonra yapılacak kontrollerde her vakit yeterli tedbiri almak mümkün olmamaktadır. Hamilelik öncesi süreçte, anne ayrıca baba adaylarındaki mevcut rahatsızlıklar tespit edilerek bu rahatsızlıkların bebeğe etkileri belirlenir, riskler asgari düzeye düşürülmeye çalışılır” dedi.

Kalıtımsal geçiş riski olan hastalıkların önüne geçmenin önemine dikkat çekenDoç. Dr. Emre Özgü ”Örneğin, diyabet, kan basıncı yüksekliği (hipertansiyon) gibi rahatsızlıkların kalıtımsal geçiş riski vardır. Mevcut hastalıklar, kullanılan ilaçlar, kilo değişimleri, beslenme alışkanlıkları, varsa alkol, sigara, madde kullanımı, gebelik geçmişi, çocuklukta geçirilen ateşli hastalıklar, aşılanma şemagibi bilgilendirmeler daha sağlıklı bir hamilelik planlamanıza yardımcı olacaktır. Birçok rahatsızlık bu dönemde erkenden tespit edilerek, gerekli tedbirlerin zamanında alınabilmesine fırsat tanımaktadır” diye konuştu.

Ne yediğiniz çok önemli!

“Sağlıklı beslenme hamileliğin sorunsuz geçmesi ayrıca bebeğin gelişimi açısından önemli bir etkendir” diyen Doç. Dr. Emre Özgü,hamilelik sürecinin öncesinden başlayarak tüketilmesi gereken besinleri ayrıca faydalarını şöyle sıraladı:

Folik Asit (Folat): Daha çok koyu yeşil yapraklı sebzelerde ayrıca baklagillerde bulunan önemli bir vitamindir. Suda eriyen bir vitamin olduğu için fazlası vücutta depolanmaz ayrıca atılır. Hamile kalmadan önce ayrıca hamileliğin ilk 3 ayında günde 400 mikrogram folik asit desteğinin, bir sinir sistemi bozukluğu olan Spina Bifida (belde açıklık) riskini ciddi oranda düşürdüğü gösterilmiştir.

B12 Vitamini: Folik asit gibi insan vücudunda depolanmayan ayrıca besinler ile sürekli dışarıdan alınması gerekli olan bir vitamindir. Sinir sistemi gelişiminde ayrıca kan yapımında önemli bir rol üstlenir. Besinler aracılığıyla yeterli miktarda B12 vitamini alsanız bile bazı kişilerde bu vitaminin vücuda alınmasını engelleyen kalıtsal ya da sonradan gelişebilen durumlar olabilir. Bu gibi durumlardan kaçınmak ayrıca gerekirse eksikliğin giderilmesi için tedavi almak, hem bebek hem anne sağlığı için önem taşır.

Kalsiyum: Hamilelik sürecinde bebek, kendi kemik oluşumu için gerekli olan kalsiyumu anneden sağlar. Kalsiyum içeren gıdalar bakımından fakir beslenen annelerde osteoporoz (kemik erimesi) gibi iskelet sistemi bozuklukları daha sık gözlenecektir. Bu yüzden hamile kalmadan önce öğünlere yeteri kadar süt, yoğurt, balık gibi kalsiyumdan zengin besinlerin eklenmesi, hem bebek hem anne kemik sağlığı gelişimi için faydalı olacaktır.

Çinko: Bebeğin sağlıklı gelişimi ayrıca bağışıklık sistemi için gerekli bir maddedir. Hamilelikte çinko seviyesinin azlığının, preeklampsi (gebelik zehirlenmesi), erken doğum, düşük gibi problemlere yol açtığına dair bilimsel kanıtlar mevcuttur.

İyot: Annede tiroit bezi işlevleri için, bebekte ise sinir sistemi gelişimi için son derece önemli bir elementtir. Tüm dünyada, iyot eksikliği, çocuklardaki zekâ geriliğinin en belirgin sebebidir. İyotlu tuz kullanımının zorunlu hale getirilmesiyle birlikte halen iyot eksikliği sorunu devam etmektedir. Eksiklik olması durumunda, iyot takviyesinin hamilelik öncesi dönemde kullanılması, anne ayrıca bebek sağlığını olumlu yönde etkiler.

Bu besinlerden uzak durun

Hamilelikte uzak durulması gereken besinlere de göze çarpan Doç. Dr. Emre Özgü ”Sigara, alkol, keyif verici maddeler başta olmak üzere, yapay tatlandırıcılar, yüksek miktarda kafein içeren kahayrıca ayrıca çay gibi içeceklerin ayrıca özellikle kalori bakımından da sorun yaratabilecek çikolata gibi besinlerin, hamilelik döneminde fazla alınmasından kaçınılması önemlidir. Ve içeriğinde kurşun gibi vücutta birikerek zararlı olabilecek ağır metaller bulunduğundan, deniz dip balıklarının tüketiminin sınırlandırılması ayrıca hatta tamamen engellenmesi gerekmektedir” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet elektronik sigara grup sex