tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3724
EURO
34,9981
ALTIN
2.325,89
BIST
9.095,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Alarko Carrier, Eko-Anksiyeteye Karşı Harekete Geçti İklim Krizi Mücadelesinde En Önemli Konu: Çocukların Doğa İle Bağ Kurmasını Sağlamak

Küresel iklim değişikliğinin insan psikolojisi üzerine etkilerini ölçmek amacıyla 10 farklı ülkede, 10 bin çocuğun katıldığı anket düzenlendi …

Alarko Carrier, Eko-Anksiyeteye Karşı Harekete Geçti İklim Krizi Mücadelesinde En Önemli Konu: Çocukların Doğa İle Bağ Kurmasını Sağlamak
28.10.2022 15:26
0
A+
A-

Küresel iklim değişikliğinin insan psikolojisi üzerine etkilerini ölçmek amacıyla 10 farklı ülkede, 10 bin çocuğun katıldığı anket düzenlendi. Anket sonuçlarına göre her üç çocuktan ikisi doğanın geleceğinden oldukça endişeli; çocukların yüzde 40’ı çocuk sahibi olmak istemiyor, katılımcıların yarısı ise yakın gelecekte yaşanabilir bir dünya olmayacağını düşünüyor.

Çocukların kaygılarının normal olduğunu dile getiren Psikolog Gizem Sürenkök ise bu kaygıların, ebeveynlerin dikkat edeceği birkaç yöntem ile olumlu duygulara dönüştürülmesinin mümkün olduğunu söylüyor.

İklimlendirme sektörünün öncüsü Alarko Carrier, Taş Kâğıt Makas Atölyesi iş birliği ile, küresel iklim krizinin olumsuz etkileri ile mücadele etmek ayrıca en çok çocukların yaşadığı eko-anksiyetenin azaltılmasına destek olmak amacıyla başlattığı sosyal sorumluluk projesi “Doğaya İyi Bak, Geleceğe Gülümse” kapsamında yıl sonuna kadar devam edecek webinar serisinin ilkini oyuncu Ceyda Düvenci moderatörlüğünde gerçekleştirdi. Ebeveynlerin ilgiyle takip ettiği webinar kapsamında Yuvam Dünya Bilim Kurulu Üyesi Dr. Gizem Sürenkök, eko-anksiyetenin nasıl ortaya çıktığı, bu duyguyla başa çıkmak için neler yapılabileceği, çocukların doğa bilincini kazanmaları ayrıca sağlıklı düzeyde bir eko-kaygı duygusunu barındırmalarını sağlamak için neler yapılabileceği özelinde önemli bilgilendirmeler verdi.

“Çocuklarımızın Doğa ile Empati Kurmasını Sağlamalıyız”

Küresel iklim değişikliğinin insan psikolojisi üzerine etkilerini ölçmek amacıyla The Lancet Planetary Health tarafınca 10 farklı ülkede, 10 bin çocuğun katılımıyla gerçekleşen ankete göre; her üç çocuktan ikisi doğanın geleceğinden oldukça endişeli; çocukların yüzde 40’ı çocuk sahibi olmak istemiyor. Farkındalığı yüksek çocuklar yetiştirmek için çocukların doğaya dönmeleri gerektiğine vurgu yapan Yuvam Dünya Bilim Kurulu Üyesi Dr. Gizem Sürenkök, webinara katılan ebeveynlere şunları aktardı: “Çocuklarımızın eko-anksiyete ile baş etmesine yardımcı olmak için önce konu ile ilgili ne hissettiğini anlamaya çalışmalıyız. Devamında bununla ilgili ne yapabiliriz, neler iyi gelir üzerine beraber düşünebileceğimiz alanlar açmamız gerekir. Çocuklarımızın esnek, problem çözmeye odaklı olması için bizim de doğru rol model olmamız son derece önemli. Öte yandan takım çalışması için yönlendirme yapmak ayrıca gönüllü çalışmalara katılmasını sağlamak da konuya dair farkındalık yaratmak açısından faydalı olacaktır.

Sadece kendisi için değil ihtiyacı olan herkes için ayrıca doğa için ne yapabileceğini düşünen çocuklar yetiştirmek iklim mücadelesinde en önemli konularından biri olacaktır. Önce doğanın içinde olalım, sonra doğa ile birlikte olalım ayrıca en son doğa ile çalışalım.” dedi.

“Çocukların iklim endişesini küçümsemeyin”

Küresel İklim değişikliğinin yarattığı duygusal etkileri yönetmek için çocukların endişelerinin küçümsenmemesi gerektiğini belirten Dr. Gizem Sürenkök “Çocuklara “hayır, dünyaya bir şey olmuyor; sen de böyle şeylere üzülme” gibi cümleler yerine, yaşanan olaylar gerçekçi bir şekilde ayrıca yaşına uygun olarak anlatılmalı. Çocukların mutlaka sürecin bir parçası olması gerekiyor. Çocuklarımızla alışverişe gittiğimizde onlara plastik poşet kullanmadığımızı, onun yerine birçok kez kullanılan bez çantayı neden tercih ettiğimizi ayrıntıları ile anlatmamız gerekiyor. Örneğin, bez çanta kullanıyoruz çünkü, plastik doğa için zararlı diyebilmeliyiz, evden çıkarken su mataralarını yanlarına almalarını sağlamalı ayrıca neden plastik şişe tercih etmemeleri gerektiğini anlatmalıyız.” şeklinde konuştu.

Evcil hayvan sahibi olmak çocukların doğa ile bağ kurmasını sağlıyor

Çocukların doğa ile bağ kurmak için yaş gruplarına göre yapılacaklar oldukça basit fakat ebeveynlere oldukça iş düşüyor. Dr. Sürenkök’e göre çocukların evcil hayvan sahibi olmaları, onların ihtiyaçları özelinde sorumluluk sahibi olmaları, evde bitki bakımı gibi konular çocukların ben merkezci yapıdan uzaklaşmalarını ayrıca çevresiyle iletişim halinde olmasını sağlıyor. Doğa ile empati kuran çocukların kaygılarını ayrıca endişelerini yönetmelerinin daha kolay olduğunu dile getiren Dr. Gizem Sürenkök, küçük adımların büyük değişimleri getirdiğini çocuklara en doğru şekilde anlatılmasının önemini vurguladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu