tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3249
EURO
35,0645
ALTIN
2.308,47
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Adana Çiftçiler Birliği’nden 2023 Tarım Raporu

Adana Çiftçiler Birliği’nin 24 maddeden oluşan 2023 Tarım Raporu’nda, tarım ayrıca hayvancılıktaki sorunlar ile çözüm önerilerine yer verildi. Raporda tarımsal sulama prejelerinin artması, enerji teşvikleri, gıda enflasyonu ile mücadele, planlı üretim modeli, tarımsal destekler gibi konulara dikkat çekildi.

Adana Çiftçiler Birliği’nden 2023 Tarım Raporu
18.01.2023 00:08
0
A+
A-

Türkiye’nin tarımdaki ilk sivil toplum kuruluşu olan ayrıca kurulduğu 1930 tarihinden beri çiftçinin sesi olmaya devam eden Adana Çiftçiler Birliği, 2023 Yılı Tarım Raporu’nu açıkladı. Başkan Mutlu Doğru’nun imzasıyla yayınlanan raporda, tarım ayrıca hayvancılıktaki sorunlar ile çözüm önerilerine yer verildi.

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, tüm dünyayla birlikte Mart 2020’den geçtiğimiz yaz aylarına kadar yaşanan ayrıca can kayıplarının yanı sıra büyük ekonomik kayıplara da yol açan pandemi sürecinin sona ermesine rağmen uluslararası piyasalardaki tarımsal girdi ayrıca emtia fiyatlarındaki yükselişin devam ettiğini bildirdi. Covid-19 salgınının tarımın ne kadar vazgeçilmez ayrıca stratejik bir sektör olduğunu bir kez daha tüm insanlığa gösterdiğini vurgulayan Doğru, “Bu düşünceler ışığında 2023 yılına girerken, tarım ayrıca hayvancılık sektöründe başlıca yaşanan sorunlar, düşüncelerimiz ayrıca çözüm önerilerimizi içeren Tarım Raporu’muzu hazırladık” dedi.

Basınçlı sulama sistemlerine hız verilmeli

2023 Yılı Tarım Raporu’nun ilk maddesinde iklim değişikliğine dikkat çekilerek, “İklim değişikliğinden en olumsuz etkilenecek ülkelerden biri olarak, tarımsal sulama özelinde su kaynaklarımızı daha iyi koruyacak, daha az suyla, daha az enerji sarf ederek, daha fazla verim alınabilecek kapalı basınçlı sulama altyapı yatırımlarına hız verilmeli. Tarımsal sulama projeleri, Türk tarımının geleceği için en önemli yatırımdır” görüşü dile getirildi.

Enerji maliyetlerindeki artış

Artan enerji maliyetlerinin tarımsal sulama, hayvancılık ayrıca tarımsal üretim ile tarım ayrıca hayvancılık ürünlerinin işlenmesinde güneş enerjisiyle elektrik üretmenin daha fazla teşvik edilmesi zorunluluğunu ortaya çıkardığı vurgulanan raporda, “Bu teşvikler sadece finansman desteğiyle değil; çorak ayrıca taşlık arazilerin GES yatırımına açılması, küçük alanda daha fazla enerji üretebilecek yeni panellerin geliştirilmesi, bürokrasinin azaltılması gibi konuları da kapsamalı” denildi.

Gıda enflasyonu ile mücadele

Gıda enflasyonu ile mücadelede önceliğin tarımsal girdi maliyetlerini düşürücü tedbirlerin alınmasına verilmesi gerektiği görüşünün dile getirildiği raporda, tüm dünyayla birlikte yaşanan gıda fiyatlarındaki artışın sebebinin Türk çiftçisi olmadığı, hatta tarım, gıda fiyatlarındaki artıştan en olumsuz etkilenen sektörlerin başında tarım sektörünün geldiği ifade edildi. Planlı üretim modeli Raporda, planlı üretim modeli ile ülkede üretim miktarı tüketimden az olan stratejik ürünlerin değil, arz ayrıca talep dengesizliği sebebiyle fazla ekildiğinde ihracat şansı da olmayan, özellikle yaş meyayrıca ayrıca sebzede sulama imkanı, verimlilik, kalite ayrıca alternatif ürün imkanlarının da gözetilerek planlama yapılması gerektiği vurgulandı.

Tarımsal destekler

Raporda, tarımsal destekler ayrıca bu desteklerin içeriği konularına da dikkati çekilerek, “Tarımsal destekleme; üretime, verime ayrıca üretim maliyetlerini düşürmeye odaklı olmalı. Tarımsal destekler içinde yer alan mazot, gübre ayrıca yem gibi önemli girdiler ile fiyat fark desteği ödenen ürünlere ait birim fiyatlar gelecek yılki üretimi teşvik için minimum rakamlarla en geç 1 Aralık yılında açıklanmalı. Piyasada oluşacak girdi maliyetlerindeki ayrıca ürün fiyatlarındaki değişimler bakanlıkça takip edilerek 30 Ekim yılında ilk açıklanan destek miktarları revize edilerek nihai destekler belirlenmeli. Çiftçinin serbest piyasada oluşacak fiyatlarla zarar etmesini engellemek amacıyla belirlenen son destek tutarlarının tamamı en geç takip eden bu yılın 31 Mart tarihine kadar çiftçi hesaplarına yatırılmalı” denildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu