tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3212
EURO
35,0652
ALTIN
2.306,86
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Açık havada spor yapmak fiziksel ve psikolojik olarak iyi hissettiriyor

Spordaki sakatlıkları önlemek nelere dikkat edilmeli? Havaların ısınmasıyla birlikte kapalı alanlar yerine açık havada egzersiz yapmak tercih …

Açık havada spor yapmak fiziksel ve psikolojik olarak iyi hissettiriyor
04.08.2022 15:51
0
A+
A-

Spordaki sakatlıkları önlemek nelere dikkat edilmeli?

Havaların ısınmasıyla birlikte kapalı alanlar yerine açık havada egzersiz yapmak tercih ediliyor. Açık alanda egzersiz yapmanın spor salonlarına göre çok daha sağlıklı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Deniz Demirci, temiz havada spor yapılarak vücuda daha fazla oksijen alınabileceğini ayrıca hem fiziksel hem psikolojik olarak çok daha iyi hissedilebileceğini ifade ediyor. Demirci, açık alanda spor yapılırken meydana gelebilecek sakatlıkları önlemek için hava durumu, spor yapılan yerin özellikleri ayrıca kondüsyon düzeyleri gibi etkenlere dikkat edilmesini tavsiye ediyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ayrıca Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Deniz Demirci, açık havada spor yapmanın sağlığa faydalarını ayrıca spor yapılırken dikkat edilmesi gerekenleri paylaştı.

Açık havada spor yapmak sağlık için daha faydalı

Egzersizin hem ruh hem de beden sağlığına faydalarının tartışılamayacağını belirten Prof. Dr. Deniz Demirci,“Ancak sporun türü kadar nerede yapıldığı da çok önemli. Havaların ısınmasıyla birlikte kapalı alanlar yerine açık havada egzersiz yapmak tercih ediliyor. Çünkü dışarıda spor yapmak spor salonuna göre çok daha sağlıklı. Sabah saatlerinde güne dışarıda spor yaparak başlamak çok daha zinde olmayı ayrıca gün boyu enerjik hissedilmesini sağlıyor. Temiz havada spor yaparak vücuda çok daha fazla oksijen alınabilir. Kan dolaşımı düzenli olduğu takdir de ise hem fiziksel olarak hem de psikolojik olarak çok daha iyi hissedilebilir. Bu yüzden havaların ısınmasıyla ile birlikte açık havada bireysel ve/veya gurup halinde egzersiz yapanların sayısı artıyor. Ve açık havada ormanlık bölgeler, deniz kenarı ayrıca parklar, doğa ile iççice olma fırsatı da sağladığı gibi, stresten arındıran keyifli birer egzersiz alanı olarak kişiler tarafınca tercih sebebi oluyor.” dedi.

Spor yaparken sıcak hava ayrıca neme dikkat edilmeli

Prof. Dr. Deniz Demirci, açık havada spor yaparken hava durumu, spor yapılan yerin özellikleri, kişilerin kondüsyon düzeyleri gibi birtakım faktörlerin spor yaralanmalarına neden olabildiğine de dikkat çekti ayrıca sözlerini şöyle sürdürdü:

“Burada önemli olan sakatlanmaya neden olacak etmenleri miminize etmektir. Özellikle sıcak ortamda egzersizin vücudumuza ek yük yetireceği unutulmamalı. Dikkat edilmediği takdirde riskli durumların ortaya çıkması kaçınılmaz olacaktır. Çünkü hem egzersiz hem de sıcak hava vücut ısısını yükseltecek, bulunulan ortamdaki nem oranı yüksekse stres daha da artacaktır. Yüksek ısı ayrıca nem, egzersiz yapan vücutta hipertermi ayrıca dehidrasyon sorunlarına yol açarak performansın olumsuz etkilenmesine neden olacaktır. Aşırı sıcakta ayrıca nemli ortamda egzersiz yapmakla vücudun soğutucu sistemleri yetersiz kalacaktır. Böylece sıcak krampları, sıcak bayılması, sıcak tükenmişliği ayrıca sıcak inmesi gibi rahatsızlıklar ortaya çıkacaktır. Ve bu gibi rahatsızlıkların yanı sıra burkulmalar, kırıklar ayrıca sarsıntı gibi yaralanmalar görülebilir.”

İşte spor yaralanmalarına yol açan faktörler…

Prof. Dr. Deniz Demirci; ısınmadan spor yapmak, aşırı yüklenme sonucunda aşil tendonunda yıpranma, ayak sabitken diz üzerinde dönmek, diz üstü düşmek, ters dönüşler, deniz ayrıca havuza atlayarak girmek, bilinçsizce spor salonunda uzun vakit geçirmek, yüklenme sonucu oluşan kırıklar, hangi spora uygun ayakkabı giyeceğini bilememek gibi nedenlere bağlı olarak yaralanmaların görülebileceğini ifade etti.

Açık havada spor ayrıca egzersiz yaparken nelere dikkat edilmeli?

Prof. Dr. Deniz Demirci, açık havada spor ayrıca egzersiz yapılırken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

– Öncelikle hava sıcaklığı takip edilmeli, hava durumunun ayrıca sıcak uyarıları dikkate alınmalı,

– Aşamalı olarak açık havada ayrıca sıcakta egzersiz yapılmalı,

– Bitkinliğe sebep olacak aşırı egzersizlerden sakınmalı ayrıca arada mola verilmeli,

– Egzersiz öncesi bol su içilmeli ayrıca susuz kalınmamalı,

– Dar, ağır ayrıca koyu kıyafetler yerine, uygun kıyafetler tercih edilmeli,

– Sabah ayrıca öğleden sonra spor yapılmalı,

– Egzersiz devamında kaybedilmiş olan suyu tamamlamak üzere sık sık ayrıca bol miktarda su alınmalı,

– 30 derecenin üzerindeki egzersizlerde antrenman süresi uzun tutulmamalı,

– Egzersiz esnasında şiddetli ağız kuruluğu, baş dönmesi, kaslarda güçsüzlük, bulanık görme ayrıca benzeri belirtiler görüldüğünde egzersiz kesilerek gölge ayrıca serin bir ortama gidilmeli,

– Güneşin zararlı etkilerinden kurtulmak için şapka ayrıca güneş kremi gibi yardımcı malzemeler kullanılmalı,

– Risk oluşturacak hastalıklar var ise temkinli olunmalı,

– Bu gibi durumlarda doktor tavsiyelerini dinlemek ayrıca ona göre bir plan yapmak faydalı olacaktır.

Haftada en az 150 dakika orta yoğunluklu egzersiz öneriliyor

Prof. Dr. Deniz Demirci, ‘Amerika Hastalık Önleme ayrıca Kontrol Merkezi (CDC) ile Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nün haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta aerobik aktivite ayrıca haftada en az iki defa kasları güçlendirecek egzersizlerin yapılmasını ruh ayrıca beden sağlığı için öneriyor.’ dedi ayrıca sözlerine şöyle devam etti:

“Açık havada yalnız veya daha fazla kişi ile spor yapılabilir. Yalnız yapılabilecek sporlar arasında yürüyüş, koşu ayrıca kasları güçlendirecek egzersizler ilk sırada yer alıyor. Bisiklete binmek, paten kaymak ayrıca yüzmek de yalnız yapılabilir. Bunların yanı sıra iki veya daha fazla kişi ile tenis, voleybol, basketbol ayrıca futbol da oynanabilir. Macera sevenler ise hava, deniz ayrıca doğada yamaç paraşütü, kampçılık, doğa yürüyüşü, kaya tırmanışı, kano, rafting, yelkencilik, dalış gibi heyecan dolu birçok sportif aktiviteleri yapabilir.”

Spor yapan toplumda hoşgörü artıyor

Açık havada yapılan sporların hem fiziksel, hem ruhsal hem de zihinsel olarak kişi ayrıca toplumlara fayda sağladığının kanıtlandığını belirten Prof. Dr. Deniz Demirci, “Kişilerin özgüveninin daha yüksek olduğu, salınan endorfin ile daha mutlu oldukları, öğrenme ayrıca bellek faaliyetlerinin geliştiği ayrıca hatta toplumsal hoşgörünün arttığı, suç oranlarının ise azaldığı yapılan çalışmalarla da gösterildi.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu