tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5209
EURO
34,7451
ALTIN
2.493,83
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

10 elektrikli araç üreticisinden 7’sinin lastik tedarikçisi Continental

Yuvarlanma direnci, kilometre performansı ve araç içi gürültüyü merkezine alan e-mobilite, lastik üreticilerinin lastik geliştirme faaliyetlerini …

10 elektrikli araç üreticisinden 7’sinin lastik tedarikçisi Continental
20.07.2022 11:21
0
A+
A-

Yuvarlanma direnci, kilometre performansı ve araç içi gürültüyü merkezine alan e-mobilite, lastik üreticilerinin lastik geliştirme faaliyetlerini de dönüştürüyor. Çünkü elektrikli araçlar için de verimlilik, fren ve kilometre performansı açısından doğru lastik seçimi en kritik konulardan birini oluşturuyor. Bu nedenle dünyanın en yüksek hacimli 10 elektrikli araç üreticisinden 7’si orijinal ekipmanda Continental lastiklerine güveniyor.

Tesla, Volkswagen, Mercedes-Benz, Porsche, Ford, Asyalı otomobil üreticileri Kia ve BYD gibi dünyanın önde gelen araba üreticileri elektrikli araçlarında orijinal ekipman olarak Continental’in teknoloji uzmanlığına güveniyorlar. Continental dünyanın en yüksek hacimli 10 elektrikli araç üreticisinden 7’sine lastik tedarik ediyor.

Continental Orijinal Ekipman Lastikleri Müdürü David O’Donnell “Bilmeniz gereken ilk şey, elektrikli araçlar için tek tip bir lastiğin olmadığıdır. Çünkü artık neredeyse tüm binek araç segmentlerinde ve toplu taşımada elektrikli modeller yerlerini aldı. Sadece belirli sürüş türleri değil, çok farklı kullanım alanları için de lastikler geliştiriyoruz. Lastik geliştirmenin hedefi, güvenlik, verimlilik ve konforu mümkün olan en iyi şekilde bir araya getirmektir” diyor. Continental Ürün Karşılaştırma, Portföy ve Ön Geliştirme Müdürü Andreas Schlenke ise “Elektrikli araçlarda fren performansı ve yol tutuşuna ek olarak aranan temel özellikler kilometre, araç içi gürültü ve yuvarlanma direncidir. On yılı aşkın süredir, tüm elektrikli araçların ihtiyaçlarına cevap verebilmek için mevcut portföyümüzü geliştirmeye devam ediyoruz. Artık, mevcut ürünlerimizin neredeyse tamamı elektrikli otomobillerde kullanılmak ve menzillerini optimize etmek üzere tasarlanıyor” dedi.

Bu nedenle, daima araç tipine özel ihtiyaçlara, dolayısıyla menzil veya iç gürültü gibi özellikle elektrikli otomobiller için önemli olan kriterlere en uygun olan lastiği seçmek gerekiyor.

Ağırlık sorununa karşı yük kapasitesi artırılmış lastikler

Batarya ünitelerinin aracın ağırlığını artırması gibi nedenlerle lastiklerden beklentiler de değişiyor. Artan ağırlığı taşıyabilecek lastiklerin seçilmesi özellikle önemli hale geliyor. 2021 yılından bu yana Continental, yeni HL yük endeksli ilk binek lastiğini üretiyor. Bu lastikler aynı şişirme basıncında, daha önceden yaygın olan XL standardına göre yüzde 10’a kadar daha yüksek bir yük kapasitesine sahip. Bu, dar lastiklerin de ağır yükler taşıyabileceği anlamına geliyor.

Yuvarlanma direnci optimize edilen lastiklerle menzil sorununa çözüm

Elektrikli araba kullananlar tek batarya şarjıyla ne kadar yol alabileceğini merak ediyor. Bu durum batarya kapasitesi, motor enerji verimliliği ve sürüş tarzına bağlı olsa da, lastiklerin rolü de önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Daha iyi enerji verimliliği elektrikli araçlarda daha uzun menzil sağlıyor; içten yanmalı motorlarda ise daha düşük yakıt tüketimine, dolayısıyla daha düşük CO2 emisyonuna yol açıyor. Yuvarlanma direnci 1 kg/t azaldığında elektrikli aracın menzili yaklaşık yüzde 3-4 oranında artıyor. Continental lastik mühendisleri, ek menzil yaratmak için uzun yıllardır özellikle yuvarlanma direnci üzerine çalışıyorlar. Continental mühendisleri son olarak, tasarım çalışmaları sayesinde, Ford için özel olarak geliştirilen EcoContact 6’nın yuvarlanma direncini, AB lastik etiketi A sınıfı standardının yüzde 15 üzerinde olacak şekilde iyileştirmeyi başardılar.

ContiSilent ile araç içi gürültü azalıyor

Elektrikli araçlar için bir diğer önemli konu da lastik kaynaklı gürültü. Lastik gürültüsü, özellikle araç içinde rahatsız edici bir boyuta gelebiliyor. İlk olarak 2016 yılında binek lastikler için geliştirilen ContiSilent teknolojisi, araç içerisinde rahatsızlık veren yuvarlanma gürültüsünü 9 desibele kadar azaltıyor. Özel bir poliüretan köpük tabakası, yoldan gelen titreşimleri emerek, gürültünün aracın gövdesine ve yolculara iletimini azaltıyor. Piyasada bulunan tüm jantlarla uyumlu olan ContiSilent, aracın performansını, yakıt tüketimini, yük kapasitesini veya azami hızını etkilemiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet