tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3148
EURO
35,1033
ALTIN
2.293,10
BIST
9.049,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

1 Temmuz’da başlayan e-belge geçişleri ay boyunca devam edecek

Verginin dijital dönüşümü ile gelen karmaşıklıkları çözüme kavuşturmak için kurulan ayrıca alanında lider global bir şirket olan Sovos, Gelir …

1 Temmuz’da başlayan e-belge geçişleri ay boyunca devam edecek
27.07.2022 12:51
0
A+
A-

Verginin dijital dönüşümü ile gelen karmaşıklıkları çözüme kavuşturmak için kurulan ayrıca alanında lider global bir şirket olan Sovos, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafınca e-belge kullanımının yaygınlaşması amacı ile yürürlüğe alınan Temmuz e-belge geçişlerini değerlendirdi.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafınca 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu’nun Genel Tebliği’nde yapılan düzenlemeler ile e-fatura, e-arşiv fatura ayrıca e-irsaliye zorunluluğunu belirleyen ciro limiti değişti. 1 Temmuz 2022 itibarıyla da mükelleflerin brüt satış hasılatına ayrıca sektör bazında belirlenen kriterlere göre bazı e-belge uygulamalarına geçiş zorunluluğu getirildi.

Bu geçiş ile ilgili görüşlerini bildiren Sovos Türkiye Ülke Müdürü Elçim Sirek, “Türkiye’de, Nisan 2014 tarihi itibarıyla mükelleflerin zorunlu olarak e-fatura uygulamasına geçmesiyle başlayan e-dönüşüm süreci, aradan geçen sekiz yılda ciddi bir ivme kazandı. Buna paralel olarak da 1 Temmuz 2022 tarihi itibarıyla e-fatura kullanan firma sayısı yaklaşık 720 bini aştı. Bu sayı ise yaklaşık olarak e-faturada 150 bin yeni mükellef demek oluyor. Henüz geçiş sürecini tamamlamamış firmaların da geçişi ile Temmuz ayı sonunda mükellef sayısının 700 bini aşacağı tahmin ediliyor” dedi.

Sektörel geçişler de devam ediyor

E-Fatura uygulamasının yanı sıra e-irsaliyeye kayıtlı kullanıcı sayısı yaklaşık 174 bin civarında görülüyor. GİB tarafınca yayımlanan tebliğde e-irsaliyeye kayıtlı olmak için belirlenen 10 milyon TL ciro limiti ile ile bu rakamın 175.000 civarına kadar artması bekleniyor. E-Arşiv faturaya kayıtlı kullanıcı sayısı ise yaklaşık 665 bin civarında. Ancak, Temmuz ayı sonuna kadar geçişlerin devam edeceği düşünüldüğünde bu rakamın da artacağı öngörülüyor.

E-Belgeleri kullanmaya başlaması gereken yeni sektörler konusunda de geçiş süreci devam ediyor. Gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunanların yanı sıra e-fatura uygulamasına dahil olma şartı aranmaksızın demir ayrıca çelik ile demir veya çelikten eşyaların imali, ithali veya ihracı faaliyetlerinde bulunan mükellefler de geçişlerini tamamlıyor. Kültür ayrıca Turizm Bakanlığı ile belediyelerden yatırım ve/veya işletme belgesi almak suretiyle konaklama hizmeti veren otel işletmelerinin de Temmuz ayında geçişlerini tamamlaması gerekiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu